donderdag 31 december 2015

Opnieuw stroomuitval Krim door kapotte leiding

De Krim heeft opnieuw problemen ondervonden met de elektriciteitsvoorziening vanuit Oekraïne door het uitvallen van de hoogspanningslijn Kachovka-Titan. Oorzaak is een omgevallen of mogelijk opgeblazen hoogspanningsmast in de buurt van het Oekraïense dorp Kachovka. De hoogspanningslijn naar de chemische fabriek Titan is de enige die momenteel nog het door Rusland geannexeerde schiereiland van stroom voorziet.

Begin november werden alle vier hoogspanningslijnen onklaar gemaakt door Krimtataren met hulp van de Rechtse Sektor. Na veel heen en weer praten werd op 8 december de lijn Kachovska-Titan weer in gebruik genomen. Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen, maar ook omdat die hoogspanningslijn stroom levert aan het Oekraïense grensgebied.

Intussen zijn twee hoogspanningslijnen vanaf het Russische vasteland naar de Krim in gebruik genomen om het schiereiland minder of straks zelfs helemaal niet meer afhankelijk te laten zijn van elektriciteit uit Oekraïne. De Russische lijnen hebben vooralsnog beide een (te) geringe capaciteit.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: