dinsdag 30 juni 2015

Brzezinski: Westen moet zich niet laten intimideren

De Verenigde Staten moet Oekraïne van defensieve wapens voorzien, terwijl het land naar Finland moet kijken hoe het zich opstelt ten opzichte van Rusland. Dat zegt Zbigniew Brzezinski, van 1977 tot 1981 veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bill Clinton tijdens diens ambtstermijn.

In een interview met Spiegel Online prijst Brzezinksi de Duitse bondskanselier Angela Merkel die het voortouw heeft genomen bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne. Dat de huidige Amerikaanse president Barack Obama haar het initiatief heeft gelaten vindt hij begrijpelijk. ''Die heeft andere zorgen, onder meer om de situatie in het Midden-Oosten.''

Brzezinski verwacht geen nieuwe Koude Oorlog. Omdat de ontwikkelingen vandaag de dag veel sneller gaan dan in de jaren '60. Hij meent dat het naar Oost-Europa brengen van zware wapens een kwestie is van ''actie en reactie''. ''Ik wil geen oorlog, maar ik ben ook niet bereid om me te laten intimideren. Dat we nu een oorlog uitlokken is onjuist. Het is juist het tegendeel. Als we niets doen, dan leidt juist dat tot een oorlog.''

Hij verwacht dat een Russische invasie in de Baltische Staten leidt tot een reactie van de NAVO. ''Als we namelijk niets doen, dan is het alsof we met vakantie gaan en een bordje ophangen met de tekst 'We zijn er niet, maar de deur is niet op slot'. Is dat dan een slimme zet?"

Brzezinski is voorstander van het sturen van defensieve wapens naar Oekraïne. ''Het zou zinvol zijn om de grote steden te verdedigen, zodat de Russen die niet zonder slag of stoot in handen krijgen. Laat ze het dan maar eens proberen.''

Zoals Finland zich ooit aan de Russische greep ontworstelde, moet ook Oekraïne vrij zijn om een eigen weg te kiezen. ''Maar dan moeten de Russen wel de verzekering krijgen dat Oekraïne zich niet bij de NAVO gaat aansluiten. Dat is de manier om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen.''

Bron: Unian, Deutsche Welle

Video: grote brand in 'verboden zone' Tsjernobil

Bronnen: ministerie van Noodsituaties, YouTube

Oekraïense ontslagen om kritiek op Rusland

De Oekraïense Tatiana is door haar baas, de logistieke dienstverlener GGS Trade, ontslagen om een emotionele uitbarsting op Facebook. Ze deelde een foto van een huilend meisje in het oosten van Oekraïne. ''Waarom kan Oekraïne niet zijn zoals haar burgers willen? Door de klootzakken van het Kremlin!'', schrijft ze er bij.

Dat leidt tot haar ontslag. Een half jaar later zal ze zich voor de rechter moeten verdedigen voor haar 'anti-Russische' uitlatingen op Facebook. GGS Trade heeft haar namelijk ontslagen na een klacht van een klant. Het bedrijf is vrijwel uitsluitend actief op de Russische markt. Tatiana, inmiddels 15 jaar in Nederland, vecht haar ontslag aan.

"De vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om je werkgever te beschadigen", betoogt de advocaat van GGS voor de rechtbank. Er is inmiddels een schikking getroffen tussen beide partijen. Meer: Volkskrant

103 hectare grasland brandt bij Tsjernobil

In het verboden gebied rond de verwoeste kerncentrale van Tsjernobil woedt een flinke brand die zich inmiddels over 130 hectare grasland heeft verspreid. Er zijn 117 brandweerlieden met 24 bluswagens ingezet om het vuur te bestrijden.

Bron: Ukrinform

Alle inwoners hebben Sjirokine nu verlaten

Uit vrees voor nog meer oorlogsgeweld hebben alle inwoners Sjrirokine inmiddels verlaten, aldus waarnemers van de OVSE die het stadje afgelopen zaterdag bezochten. Ze namen een kijkje in de straten waar ze bij een eerder bezoek, op dinsdag 9 juni, nog wel bewoners aantroffen. Hun huizen waren nu echter leeg en beschadigd of zelfs helemaal vernield.

Een aanvoerder van de rebellen vertelde de OVSE'ers dat de laatste inwoners Sjirokine hebben verlaten op 15 juni. ''De waarnemers hebben geconstateerd dat de schade aan het dorp is toegenomen sinds hun laatste bezoek. Ze schatten dat zeker 80 procent van alle gebouwen vernield is.'' Sjirorokine ligt iets ten oosten van de havenstad Marioepol, langs de kustweg richting Novoazovsk en de Russische grens.

Bron: Censor.net

Leger of rebellen, wie beschoot waarnemers OVSE?

Pro-Russische rebellen hebben waarnemers van de OVSE beschoten om vervolgens het Oekraïense leger te beschuldigen van de aanval. In diverse media werd gemeld dat het leger gisteren met 120 mm mortiergranaten de waarnemers beschoot terwijl die in het door de rebellen bezette dorp Bezimenne passeerden. Dat is onjuist, aldus het leger in een verklaring.

''We bevestigen dat de waarnemers omstreeks 15.00 uur onder vuur kwamen te liggen bij het dorp Bezimenne. Deze ernstige provocatie komt echter niet voor rekening van het leger of de Nationale Garde.'' De waarnemers van de OVSE zouden onderweg zijn geweest naar de stad Novoazovsk. ''Tegelijkertijd werden onze soldaten bij het dorp Sjirokine beschoten.''

Het leger zou zich op dat moment op zo'n 10 kilometer van Bezimenne hebben bevonden. ''Dan is het onmogelijk om het dorp te beschieten met 82 mm mortieren. Bovendien hebben we onze 120 mm mortieren teruggetrokken van de frontlijn, zoals in het Minsk akkoord is afgesproken.'

Van de kant van de OVSE is nog niet gereageerd.

Bron: Unian

maandag 29 juni 2015

Analist: Jaresko waarschuwt volk én geldschieters

De toespraak van afgelopen vrijdag en het televisie-interview van gisteren van minister Natalie Jaresko zijn volgens analist Aleksander Parastsji van investeringsmaatschappij Concorde Capital niet alleen bedoeld om de Oekraïense bevolking voor te bereiden op een 'technisch' bankroet van het land, maar evenzeer als waarschuwing voor de grote geldschieters van de staat die niet bereid zijn om water bij de wijn te doen.

''Jaresko wil de geldschieters duidelijk maken dat het haar ernst is met de waarschuwing dat leningen voorlopig niet worden terugbetaald en dat ze meer bereidheid moeten tonen bij het zoeken naar een oplossing'', aldus Parastsji. De minister was er ook duidelijk in dat de huidige, door de regering-Janoekovitsj veroorzaakte schuldenlast niet op de schouders van de Oekraïense bevolking neer mag en kan komen. ''Want die heeft al een hoge prijs moeten betalen.''

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft al 15,7 miljard euro toegezegd om de financiële situatie van het land weer op orde te krijgen, de Europese Unie en de Verenigde Staten samen nog eens 6,5 miljard euro. ''Alleen de groep van particuliere geldschieters heeft tot dusverre geweigerd een bijdrage te leveren aan Oekraïne's herstel'', zegt Parastsji. De regering weet zich gesteund door zowel het IMF als de G7, die beide vinden dat deze geldschieters de last mee moeten dragen.

Parastsji meent dat het risico dat er paniek onder de bevolking uitbreekt de regering grote zorgen baart. ''Dat Jaresko het publiek vraagt om kalm te blijven mag nuttig blijken, maar het is ook een duidelijk signaal dat de regering toe werkt naar het stopzetten van de terugbetaling van de leningen.'' De analist van Capital Concorde meent evenwel dat een voor morgen geplande bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, het IMF en de particuliere geldschieters nog uitkomst kan bieden.

Bron: Ukraine Business Online

Gazprom houdt lage gasprijs voorlopig aan

Gazprom rekent ook in het derde kwartaal een gasprijs van 247 dollar (222 euro) aan het Oekraïense Naftogaz. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev vanmiddag gezegd. Nog maar twee weken geleden meldde het staatsbedrijf Gazprom dat in het derde kwartaal 287 dollar (258 euro) en in het vierde 262 dollar (236 euro) neergeteld moest worden voor duizend kubieke meter Russisch aardgas. Gazprom verwacht dat Naftogaz dit jaar 15 miljard kubieke meter aardgas afneemt.

Er is al jaren gesteggel over wat een redelijke prijs is. In 2009 moest de Oekraïense regering genoegen nemen met een veel te hoge prijs, ruimschoots hoger dan wat Europese landen voor het Russische aardgas betaalden. Vervolgens werd een korting van 100 dollar gegeven in ruil voor de toezegging dat de Oekraïense marinehaven Sevastopol nog zeker 25 jaar gebruikt kon worden door de Russische marine.

In november 2013 wist toenmalig president Viktor Janoekovitsj opnieuw een korting los te krijgen als hij af zou zien van het associatieverdrag met de Europese Unie. Na de machtswisseling en de annexatie van de Krim schrapte Rusland de kortingen. Met de winter voor de deur wist Oekraïne door bemiddeling van de EU een 'winterpakket' los te krijgen met een substantieel lagere prijs. Deze prijsafspraak werd nog eens verlengd met het tweede kwartaal

Bron: Ukrinform

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne vandaag

Bron: Nationale Veiligheidsraad

'Rebellen voerden gisteren 101 aanvallen uit'

De pro-Russische rebellen hebben hun aanvallen op het Oekraïense leger gisteren aanzienlijk opgevoerd. Volgens het leger gaat het om liefst 101 aanvallen, vooral in de avonduren. Het aantal aanvallen blijft alsmaar oplopen sinds het staakt-het-vuren halverwege februari in Minsk werd afgesproken. Bij de beschietingen raakten gisteren vijf soldaten gewond.

In de provincie Donetsk werden mortiergranaten afgeschoten op Krasnohorivka, Marinka, Adviivka, Opitne en de kolenmijn bij Boetovka. Ook zetten de rebellen tanks in. Ook op Kirove, Majorsk en Lininski werden aanvallen uitgevoerd. Buitenwijken van de havenstad Marioepol werden ook bestookt met granaten.

In de provincie werden Stanitsja Loehanska, Zolotoje, Krimske en Novotoskjivkse beschoten met granaten. Bij Novotosjkivske stuitte een eenheid van het leger op ee ngroep van 34 rebellen, waarbij een vuurgevecht ontstond. De rebellen trokken zich terug nadat ze verliezen hadden gelegen.

Bron: Unian

Jaresko: 'Technisch bankroet schaadt banken niet'

Mocht Oekraïne in de tweede helft van juli niet meer aan de financiële verplichtingen kunnen voldoen omdat het IMF nog geen nieuwe lening heeft verstrekt, dan blijven de banken volgens minister Natalie Jaresko van Financiën buiten schot. De spaartegoeden blijven buiten schot, zegt Jaresko in een interview met tv-zender TSN.

''Het gaat dan om een technisch bankroet. Dat hoeft niemand schrik aan te jagen. Het is een schuld van de staat, niet van de banken. Die kunnen gewoon blijven betalen. Ook de hrivna zal er niet minder waard door worden, zoals afgelopen februari wel het geval was. Maar dat had andere oorzaken.''

Jaresko roept in het interview de Oekraïners op om niet in paniek te raken, zoals ze dat in het jaar 2000 ook niet deden in een zelfde situatie. ''Het IMF erkent dat we er alles aan doen om het land financieel op orde te krijgen. Dat doen we door met onze schuldeisers te overleggen over afwaardering van onze schulden of wellicht door de terugbetaling op te schorten, waarna alsnog sprake is van een afwaardering.''

De minister heeft de schuldeisers, waarvan Franklin Templeton, BlackRock, Fidelity en Allianz de belangrijkste zijn, gevraagd om afschrijvingen te doen op hun leningen aan Oekraïne met een totale waarde van 14 miljard euro. Het parlement heeft Jaresko toestemming gegeven om de terugbetaling van de leningen op te schorten, mocht Oekraïne bankroet dreigen te gaan.

Bron: Unian

zondag 28 juni 2015

'In 2025 moet al ons gas uit eigen land komen'

Premier Arseni Jatsenjoek vindt dat Oekraïne over tien jaar geheel zelfvoorzienend is als het om aardgas gaat. Hij zei dit vandaag in het wekelijkse programma '10 minuten met de premier' dat door de grootste tv-kanalen wordt uitgezonden. "Voor die opgave staan we met z'n allen'', constateerde Jatsenjoek.

De premier gaf vorige maand nog te kennen dat zijn land hooguit de helft van alle aardgasimporten van Rusland moet willen betrekken, ''ook al ligt de prijs van het Russische gas lager dan die van het aardgas uit Europa''. Er is een langslepend conflict met het buurland over de prijs voor het aardgas die jarenlang aanzienlijk hoger was dan wat het Russische Gazprom aan andere afnemers berekende.

Bron: Unian

Ontslag en zelfs arrestatie dreigt voor 300 rechters

Uit onderzoek van de Hoge Raad is gebleken dat zo'n 300 rechters over de schreef zijn gegaan. Hen hangt ontslag en mogelijk zelfs arrestatie en vervolging boven het hoofd. President Petro Porosjenko zei dit vrijdagavond in een interview met tv-zender Inter. Het Openbaar Ministerie gaat volgens de president het parlement vragen om de onschendbaarheid van een aantal rechters op te heffen, zodat ze zelf achter de tralies kunnen belanden.

Maar ook voor sommige parlementsleden lijken zware tijden aangebroken. Het Openbaar Ministerie wil van een aantal ook de onschendbaarheid opgeheven zien om daarna tot vervolging over te gaan. Het zou om ''flink wat aanvragen'' gaan, aldus Porosjenko. Hij is er zelf voorstander van dat de onschendbaarheid van parlementsleden alleen geldt voor hun daden als politicus, niet die als privépersoon. Dat laatste is nu nog wel het geval.

Bron: Unian

Watertoevoer deel Loehansk stil na raketaanval

De watervoorziening in de dorpen aan weerszijden van de frontlijn in de provincie Loehansk is stil komen te liggen als gevolg van het uitvallen van de stroom. Dat komt doordat een transformatorstation bij het dorp Svitlitsjne zaterdagavond geraakt is door Grad-raketten van de pro-Russische rebellen. Dat meldt gouverneur Hennadi Moskal. Het is onbekend wanneer de watervoorziening hersteld kan worden.

Het was de tweede raketaanval van de rebellen op een transformatorstation in de afgelopen week. Eerder werd namelijk een transformatorstation bij het dorp Karbonit vernield, maar die schade was snel te herstellen. Gouverneur Moskal heeft er genoeg van en is niet van plan om na het herstellen van het station bij Svitlitsjne de watervoorziening voor het door de rebellen bezette gebied weer op gang te brengen.

Bij gevechten met de rebellen zijn gisteren elf Oekraïense soldaten gewond geraakt, aldus legerwoordvoerder kolonel Andrei Lisenko vanmiddag.

Bron: Censor.net

'Vliegtuigen om andere reden niet over Oekraïne'

Na de ramp met de MH17 verklaarden veel luchtvaartmaatschappijen dat ze al maanden niet meer vlogen over de conflictzone in het oosten van Oekraïne. Daarmee wekten ze de indruk dat zij hun risico analyses wel goed op orde hadden. Maar het verleggen van de vliegroutes had niets te maken met de oplopende militaire spanning in het gebied.

Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt Reporter dat vanavond wordt uitgezonden. Nog voor het uitbreken van de oorlog in het oosten van Oekraïne vlogen maatschappijen als British Airways, Asiana, Condor en Koreanair al niet meer over het gebied. Dat had te maken met een conflict tussen de Oekraïense en Russische verkeersleiding over de zeggenschap in het luchtruim boven de Krim, het schiereiland dat Rusland begin april 2014 annexeerde. Meer op: NU.nl


Bron: NU.nl

Juncker: 'EU oefent geen druk uit op Oekraïne'

De Europese Commissie wil dat de afspraken van het Minsk-2 akkoord door alle partijen worden nagekomen, maar volgens voorzitter Jean-Claude Juncker wordt er geen druk uitgeoefend op de Oekraïense regering om de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas een grote mate van autonomie te geven.

Afgelopen week meldden diverse media dat er vanuit Brussel bij de regering wordt aangedrongen op het op korte termijn verlenen van autonomie, ook zonder dat de bezette gebieden weer onder Oekraïense controle gebracht zijn. Dit werd heel snel tegengesproken door de Europese Commissie en nog eens bevestigd door Juncker die er aan toevoegde dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat de regering de in Minsk gemaakte afspraken nakomt.

In Oekraïne gaan echter steeds meer geluiden op om het Minsk-2 akkoord terzijde te schuiven omdat de rebellen maar door blijven gaan met schieten. Onder meer het invloedrijke parlementslid Anatoli Hritsjenko pleit daar voor.

Bron: Ukrinform

Herdenking MH17 op luchthaven Kuala Lumpur

Op de internationale luchthaven van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is op zaterdag 11 juli een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat heeft de Maleisische minister van Transport Datuk Seri Liow Tiong La gisteren meegedeeld. Familieleden van de 298 slachtoffers, de leiding van Malaysia Airlines en regeringsvertegenwoordigers zijn daarbij aanwezig.

Vlucht MH17 werd op 17 juli vorig jaar uit de lucht gehaald boven Oost-Oekraïne, vrijwel zeker met een Boek-raket door pro-Russische rebellen.

Bron: The Daily Star

Zomerkamp kinderen op landgoed Janoekovitsj

Het weelderige landgoed van ex-president Viktor Janoekovitsj is sinds kort ook een vakantiekamp voor kinderen. Die kunnen er in groepen van maximaal veertig terecht om Janoekovitsj' dierentuin - met de inmiddels beroemde struisvogels - te bekijken, om te leren paardrijden of golf spelen. Kinderen van Oekraiense soldaten die die in het oosten van het land actief zijn hebben gratis toegang, andere ouders moeten 10,55 euro betalen.

Op het landgoed Mezjihirja is al het basiskamp gevestigd van het vrijwilligersbataljon Sitsj, er revalideren gewonde soldaten en een aantal vluchtelingenfamilies uit de Donbas heeft er onderdak gevonden. Na het vertrek van Janoekovitsj en de machtswisseling in februari vorig jaar is het landgoed staatsbezit geworden.

Bron: ZIK

zaterdag 27 juni 2015

'Weggeven Krim in 1954 was in strijd met grondwet'

Rusland heeft een nieuwe manier gevonden om de annexatie van de Krim te rechtvaardigen. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk geconstateerd dat het besluit van de Hoge Raad van de Federatie van Russische Sovjetrepublieken en de Opperste Sovjet om in 1954 de Krim bij Oekraïne te voegen destijds in strijd was met de grondwet.

''Zowel met die van de Federatie van Russische Sovjetrepublieken als die van de Sovjet-Unie'', antwoordt het kantoor van de procureur-generaal, de baas van het Openbaar Ministerie, op een vraag van partijleider Sergei Mironov van Een Rechtvaardig Rusland.

Bron: Kiev Post

Opsporingsmissie MH17 in Oekraïne afgerond

De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is afgerond. Dat heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie bekend gemaakt. De missie om bewijs te verzamelen begon ruim twee weken geleden. Op meerdere plekken zijn grondmonsters genomen. Ook is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren.

Experts van de Nationale Politie en Defensie hebben met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang gekregen tot de regio Donetsk. Het was de bedoeling dat ook onderzoek zou worden gedaan in de regio Loegansk. Maar de vertegenwoordigers van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk willen geen toegang verlenen.

Het onderzoek in Oekraïne moet helpen de verschillende scenario's over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen. De missie is uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse OM.

Het toestel crashte op 17 juli vorig jaar. Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Het meest waarschijnlijke scenario voor het OM is dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket. Het OM verspreidde in maart een oproep aan getuigen van het transport en het afvuren van een Boek-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Ook gaf het OM door de Oekraïense inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken vrij van pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een Boek-systeem werd gesproken.

Bron: NU.nl

Oekraïne verdubbelt aantal soldaten in Donbas

Het aantal Oekraiense soldaten dat tegen de pro-Russische rebellen strijdt in het oosten van het land is verdubbeld tot liefst 60.000. Dat heeft president Petro Porosjenko gisteravond gezegd op tv-zeder Inter. De soldaten zijn gevechtsgereed. Een aantal van hen is in de afgelopen weken getraind door buitenlandse militairen.

Aanvankelijk waren er maximaal 30.000 soldaten in de Donbas, terwijl Porosjenko onlangs nog te kennen gaf dat het er 50.000 waren. Dat steeds meer soldaten naar het oosten worden gestuurd, is niet verwonderlijk. De Oekraïense regering vreest voor een groot offensief van de rebellen of erger nog, voor een invasie van het Russische leger dat steeds meer soldaten langs de grens samen brengt.

Bron: Unian

Rusland vangt 746.00 Oekraïense vluchtelingen op

De Verenigde Naties schat het aantal Oekraïners dat naar het buitenland is gevlucht vanwege de annexatie van de Krim door Rusland en het oorlogsgeweld in het oosten van het land op 900.300. De meeste vluchtelingen, 746.000 Oekraïners, zijn naar Rusland afgereisd. Voor Wit-Rusland kozen 81.200 vluchtelingen.

Duitsland heeft inmiddels 4.600 vluchtelingen opgenomen, Polen en Italië respectievelijk 2.900. In Oekraïne zelf zijn ruim 1,3 miljoen vluchtelingen uit de Krim en de Donbas opgenomen. Daaronder liefst 807.000 gepensioneerden, 171.000 kinderen en 57.500 gehandicapten.

De Verenigde Naties zit door het wereldwijde vluchtelingenprobleem met een groot geldtekort. Daarom is van de 36,3 miljoen euro die nodig is om voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen te zorgen slechts 18,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Bron: Tass

Fusie twee orthodoxe kerken steeds dichterbij

Twee van de drie orthodoxe kerken in Oekraïne verenigen zich op een synode op 14 september. Het gaat om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Kiev (met circa 10 miljoen leden) en de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk (3 miljoen leden) onder leiding van metropoliet Macarius. Het is nog onduidelijk wie de eengemaakte kerk gaat leiden, al wordt patriarch Filaret van Kiev als belangrijkste kandidaat naar voor geschoven.

Vraag is of Filaret ook voor de leden van de kleinere autocefale orthodoxe kerk aanvaardbaar is. Een woordvoerder van het patriarchaat Kiev beklemtoont dat het leiderschap geen breekpunt is voor deze historische hereniging. De nieuwe kerkgemeenschap krijgt officieel de naam 'Oekraïense autocefale orthodoxe kerk van het patriarchaat van Kiev'.

Metropoliet Hilarion reageerde afwijzend namens de Russisch-orthodoxe kerk. Hij bestempelde de plannen als ''belachelijk'' en ''gedoemd om te mislukken''. Volgens hem is de nieuwe kerkgemeenschap ''Russofoob''. Volgens de Russisch-orthodoxe kerk is Oekraïne integraal onderdeel van het territorium van het patriarchaat. De Oekraïense hoofdstad Kiev is historisch de bakermat van de Russische orthodoxie. De Russische inmenging en de strijd met de pro-Russische rebellen in de Krim en Oost-Oekraïne heeft het proces van de eenmaking allicht versneld.

Het patriarchaat van Moskou is niet van plan om de fusie van de twee door haar niet erkende kerken te erkennen. De synode van september wordt echter ook bijgewoond door een afgevaardigde van het oecumenische patriarchaat van Istanboel. Daar bestaat minder schroom voor erkenning van de nieuwe kerkgemeenschap.

 Bron: Kerknet.be

'Autonomie Donbas niet in gewijzigde grondwet'

Er komt geen aparte paragraaf in de Oekraïense grondwet waarin de verregaande autonomie voor de bezette gebieden in de Donbas is vastgelegd. Dat heeft vice-voorzitter Viktor Moesijaka van de Grondwetscommissie gezegd. ''Er staat alleen dat eventuele bestuurlijke veranderingen worden vastgelegd in een aparte wet, los van de grondwet. Zoals in de grondwet in de huidige vorm ook het geval is.''

De Grondwetscommissie nam gisteren een voorstel aan om de grondwet op een aantal punten te wijzigen, waardoor decentralisatie van het bestuur mogelijk wordt. Nu worden provinciale, maar ook lokale zaken veelal vanuit Kiev beslist, ook de financiële kant.

Het wijzigingsvoorstel wordt aan president Petro Porosjenko gezonden, inclusief de op- en aanmerkingen van een aantal tegenstemmers in de commissie waarvan ook oud-president Leonid Koetsjma deel uitmaakt. Porosjenko heeft al te kennen gegeven dat hij de voorgestelde wijzigingen in de grondwet over zal nemen.

Bron: Ukrinform, Unian

Hritsjenko pleit voor opzeggen Minsk-2 akkoord

Als de Oekraïense regering toegeeft aan de druk vanuit de Europese Unie om de afspraken van Minsk-2 over onder meer verregaande autonomie voor de bezette gebieden, dan is Oekraïne zoals het meer dan twee decennia heeft bestaan verleden tijd. Dat zei het onafhankelijke, maar invloedrijke parlementslid Anatoli Hritsjenko donderdag op tv-zender ZIK.

De Oekraïners zijn dan volgens Hritsjenko verdeeld over drie landen: de door Rusland geannexeerde Krim, de door de separatisten ingepikte Donbas en het resterende deel van Oekraïne. De separatisten willen de Oekraïense grondwet zodanig veranderen dat de weg naar de Europese Unie en de NAVO afgesneden wordt.

Hritsjenko wil dat de regering het Minsk-2 akkoord opzegt. ''We hebben daarvoor voldoende aanleiding, want de rebellen houden niet op met schieten, ze willen geen gevangenen uitwisselen en er zijn nog altijd Russische soldaten in de Donbas.''

Ook wil het parlementslid dat het 'Normandische format' wordt verlaten waarin Oekraïne en Rusland samen met Duitsland en Frankrijk proberen tot een oplossing van het conflict in Oost-Europa te komen. In plaats van Duitsland en Frankrijk moeten volgens Hritsjenko de Verenigde Staten en de Europese Unie mee gaan onderhandelen.

Bron: ZIK

Volksrepubliek Donetsk wil nationalisatie HarvEast

De separatisten in Donetsk hebben aangekondigd dat ze de holding HarvEast van de oligarchen Rinat Achmetov (via zijn System Capital Management) en Vadim Novinski (Smart Holding, Metinvest) gaan 'nationaliseren'. HarvEast houdt zich vooral bezig met veehouderij. De holding bezit meer dan 200.000 hectare.

''De bevolking voorzien van vlees en melk is één van onze topprioriteiten. Daarom moeten we HarvEast onder staatscontrole brengen'', zei de zelfbenoemde premier Aleksandr Zachartsjenko gisteren in een live televisie-uitzending waarin hij vragen beantwoordde van inwoners van het door de separatisten bezette gebied in de provincie Donetsk.

Bron: Unian

vrijdag 26 juni 2015

Rusland voelt niets voor een MH17-tribunaal

Rusland ziet niets in een Nederlands voorstel voor een MH17-tribunaal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, noemde het plan "voorbarig en contraproductief". "Als de Russen het niet willen, gaat het plan waarschijnlijk niet door", zegt NOS-correspondent David-Jan Godfroid. "De oprichting van het tribunaal moet worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Rusland kan alle voorstellen die daar voorbijkomen veto'en."

Godfroid denkt dat de Russen bang zijn voor de uitkomst van het onderzoek naar de vliegramp, dat door Nederlandse experts wordt verricht. "Als de daders Russisch blijken te zijn, hebben ze liever niet dat die voor een VN-tribunaal verschijnen." Godfroid noemt de houding van de Russen dubbelhartig. "Vlak na de vliegramp waren zij nog voorstander van een onderzoek door de Verenigde Naties. Nu trekken ze zich waarschijnlijk terug, omdat ze het proces niet langer kunnen beïnvloeden."

Vorig jaar nam de VN-Veiligheidsraad, met instemming van Rusland, nog een resolutie aan waarin wordt geëist dat de daders van het neerhalen van vlucht MH17 worden vervolgd. Nederland wilde vanwege de juridische en politieke moeilijkheden dat er daarvoor een internationaal tribunaal komt dat de steun heeft van de VN-Veiligheidsraad. Een rechtszaak in Oekraïne, Nederland of Maleisië zou om verschillende redenen niet opportuun zijn.

Bron: NOS

Analisten voorzien vertrek ministers in najaar

Na de zomer valt het doek voor een aantal ministers, meent politiek analist Kost Bondarenko. Deze week werd al duidelijk dat de dagen van Milieuminister Ihor Sjevtsjenko geteld zijn. Premier Arseni Jatsenjoek heeft het parlement gevraagd hem zo snel mogelijk te ontslaan. De ministers Oleksei Pavlenko (Landbouw) en Olenskadr Kvitalsvili (Volksgezondheid) zullen de volgende vertrekkers zijn, volgens Bondarenko.

Zijn opvatting wordt onderschreven door een andere politiek analist, Volodimir Fesenko. ''Momenteel komt het niet zo goed uit om ze aan de dijk te zetten, maar in de aanloop naar de lokale verkiezingen van eind oktober zie ik het zeker gebeuren dat deze twee moeten vertrekken. Het kabinet zal daadkracht willen tonen.''

Analist Andrei Zolotarjov voorziet behalve Pavlenko en Kvitalsvili ook de ministers van Cultuur, van Sport en van Energie vertrekken. De laatste omdat hij discutabele contracten heeft afgesloten om kolen te kopen van de separatisten in Donetsk en zijn besluit om elektriciteit te blijven leveren aan de Krim.

Bron: ZIK

Koe stapt op mijn: bejaarde vrouw zwaargewond

Een 74-jarige vrouw uit het dorp Stanitsja Loehanska is gisteravond zwaargewond geraakt toen haar koe op een mijn liep die vervolgens ontplofte. De vrouw weidde haar koe in de omgeving van het dorp. Ze verkeert volgens gouverneur Hennadi Moskal van de provincie Loehansk nog altijd in kritieke toestand.

Niet ver daar vandaan, in het dorp Sjiroka, raakte een 29 jarige man gewond toen een explosief in een tas ontplofte. Hij vond de tas ergens buiten het dorp en nam die mee naar huis, niet wetende dat er een explosief in zat. Toen de man de tas opende, ontplofte het explosief. De man raakte gewond aan zijn handen.

Het Oekraïense leger verloor gisteren bij gevechten met de pro-Russische rebellen één soldaat. Er waren drie gewonden, aldus legerwoordvoerder kolonel Andrei Lisenko vanmiddag. Hij kon ook vertellen dat er twee dagen geleden een protest was in Dokotsjeievsk in het door de rebellen bezette gebied. Inwoners uitten hun boosheid over het doodschieten van een man uit deze plaats bij een controlepost door rebellen.

Bronnen: Unian, Censor.net

Porosjenko ratificeert wet voor vredeskorps

President Petro Porosjenko heeft zijn handtekening gezet onder een onlangs door het parlement aangenomen wet die het mogelijk maakt om buitenlandse militairen toe te laten op Oekraïens grondgebied. Daarmee wordt het wettelijk mogelijk om een vredesmacht onder de vlag van de Verenigde Naties toe te staan.

De regering wil graag een Europese politiemissie in het oosten van het land. Die zou er voor moeten zorgen dat de rust daar terugkeert en de vluchtelingen naar huis kunnen. Opvallend is de clausule in de nieuwe wet die toestaat dat lanceerinstallaties voor nucleaire wapens ''of andere massavernietigingswapens'' van een buitenlands leger ook worden toegestaan. Militairen van landen die Oekraïne niet officieel als natie hebben erkend zijn niet welkom.

Bron: Unian

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne vandaag

Bron: Nationale Veiligheidsraad

Gouverneur Donetsk wil alle scholen opknappen

Gouverneur Pavlo Zjebrivski heeft opdracht gegeven om alle scholen in de provincie Donetsk op orde te brengen voor het nieuwe schooljaar dat op 1 september begint. Hij wil dat reparaties uitgevoerd, want veel schoolgebouwen hebben schade opgelopen bij de gevechten tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger.

Zjebrivksi zegt zich te realiseren dat er veel moet gebeuren, zeker bij de scholen dichtbij de frontlijn en verwacht van de schooldirecteuren dat ze met een lijst van noodzakelijke reparaties komen, waarna hij voor het geld gaat zorgen.

Bron: Ukrinform

Video: separatisten blazen groot kunstwerk op

De vernieling van een groot kunstwerk, een fabrieksschoorsteen in de vorm van een lipstick, heeft voor verontwaardiging gezorgd onder Oekraïense bloggers. De separatisten in de stad Donetsk wilden af van het kunstwerk dat zij, net als andere moderne kunst in de galerie van de stichting Isoliatsja, als 'pornografie' betitelen.

Het opblazen van de fabrieksschoorsteen wordt door bloggers vergeleken met het vernielen van kunstwerken door IS in Syrië en Irak, maar ook wordt een vergelijking gemaakt met de Entartete Kunst van Nazi-Duitsland.

Het kunstwerk Make Up is gemaakt door Pascale Marthine Tayou, een kunstenaar uit Kameroen. Hij ziet het als een eerbetoon aan de vrouwen die Donetsk na de Tweede Wereldoorlog de zware industrie mee hielpen opbouwen. ''Dankzij de inzet van deze vrouwen herrees Donetsk uit de as. Over de keus van een lipstick als eerbetoon zij hij dat ''Donetsk niet alleen een stad is van mijnen en metaal. Het is ook een plaats om te dromen.

Dat is allemaal niet besteed aan de separatisten. Al vanaf het moment dat de pro-Russische rebellen de galerie in handen kregen op 9 juni vorig jaar komen er berichten over het vernielen van kunstwerken. Een aantal kunstwerken is als oud ijzer verkocht of gebruikt bij het maken van wegversperringen bij controleposten van de rebellen.

Separatist Leonid Baranov gaf eerder al aan dat wat hem betreft alle kunst in de galerie waardeloos is. Om dat te bewijzen toont hij tijdens een interview door de journalisten Timoer Olevski en Orchan Dzemal een boek met naakten. ''Dit is geen kunst. Deze lieden zijn ziek en de mensen die deze galerie bezoeken zijn dat ook. Dit tolereren we niet in de Volksrepubliek. Net als drugsgebruikers willen we ook dit gaan bestraffen. Dit heeft niets van doen met Slavische kunst. Zij haten alles wat Slavisch, wat Russisch is. Zij hebben onze jeugd gehersenspoeld met deze pornografie.''

De eerste video dateert van maart vorig jaar, de tweede toont het opblazen van de schoorsteen bij het fabriekscomplex waarin de galerie gevestigd was.

Bronnen: New York Times, YouTube


donderdag 25 juni 2015

VVD wil handel blijven drijven met Rusland

Ondanks de annexatie van de Krim en de betrokkenheid van Rusland in het conflict in Oost-Oekraïne, moet Nederland handel blijven drijven met de Russen. Dat zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de situatie in Oekraïne. "Wij zullen handel blijven drijven", zei de VVD’er. "Het is een illusie om te denken dat je Rusland straft door de handel te staken."

Volgens Ten Broeke moet alles in het werk gesteld worden om het regime van de Russische president Vladimir Poetin te straffen. Door Moskou economische sancties op te leggen wordt Poetin harder geraakt, aldus de VVD’er. VNL-Kamerlid Louis Bontes heeft geen enkel begrip voor dat de VVD handel. "U moet zich diep schamen. Wiens belang dient u?", zei Bontes.

Bron: NU.nl

Goldman Sachs: bankroet Oekraïne dreigt in juli

Als Oekraïne niet snel tot een akkoord komt met een aantal schuldeisers dan dreigt het land komende maand failliet te gaan. Met deze waarschuwing komt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs vandaag. Er wordt al wekenlang geprobeerd de schuldeisers, samen goed voor een schuld van 19 miljard dollar, te bewegen om 40 procent van die schuld af te schrijven.

''Op 24 juli moet de rente worden betaald over 2,6 miljard dollar. Als geen overeenstemming wordt bereikt met de schuldeisers dan kan Oekraïne niet aan de verplichtingen voldoen en is het land bankroet'', aldus analist Andrew Matheny van Goldman Sachs. Hij verwacht ook niet dat de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel van de Oekraïense regering om in de komende vier jaar in totaal 16 miljard dollar van de schuld en de daarover verschuldigde rente te laten vervallen.

Matheny constateert dat alleen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog uitkomst kan bieden. Algemeen directeur Christine Lagarde heeft al aangegeven dat het IMF Oekraïne blijft helpen, ook al wordt geen overeenstemming bereikt met de schuldeisers. Komende week wordt in Washington overlegd door vertegenwoordigers van de schuldeisers, het IMF en de Oekraïense regering over een mogelijke oplossing. De staatsschuld van Oekraïne bedraagt inmiddels 100 procent van het bruto nationaal product. Eerder ging het IMF nog uit van 94 procent.

Bron: Bloomberg

Drie minibusjes beschoten in de stad Charkiv

Tot driemaal toe is vanmiddag en vanavond een minibus onder vuur genomen in de stad Charkiv, vlakbij de Russische grens. Twee passagiers zouden lichtgewond zijn geraakt bij de eerste aanslag, omstreeks vijf uur op de Tsjkoalovastraat. Een man en een vrouw liepen snijwonden en kneuzingen op van kapotgeschoten ramen.

Twintig minuten later was het opnieuw raak, toen op de Prospect Herojv Troeda. Bij deze beschietingen waren er geen gewonden. Inmiddels heeft de politie een derde aanslag gemeld nabij het restaurant La Notte. Er zou vanuit een zwarte SUV op een minibus geschoten zijn. Er is nog niets bekend over gewonden of erger.

Bron: Kiev Post

NAVO helpt bij beveiliging luchtruim Oekraïne

Om een ramp als die met vlucht MH17 te voorkomen, gaat de NAVO helpen bij het veiliger maken van het luchtruim boven Oekraïne. De NAVO-lidstaten Polen, Turkije en Noorwegen leveren voortaan data over het vliegverkeer aan de Oekraïense luchtverkeersleiders.

"Dat draagt bij aan de veiligheid in de lucht", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag in Brussel. De NAVO gaat Oekraïne ook helpen met het reorganiseren van het decennialang verwaarloosde leger.

Stoltenberg zei ook dat Rusland nog altijd de rebellen in de Donbas helpt door ze te trainen en te voorzien van wapens en soldaten. ''Ook heeft Rusland een groot aantal militairen aan de grens met Oekraïne.'' De NAVO-topman meent dat alleen het Minsk-2 akkoord de sleutel is tot een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne. ''Ik roep alle partijen op om de daar gemaakte afspraken na te komen, Rusland in het bijzonder.''

Bronnen: De Telegraaf, Ukrinform

Hulpkonvooi Rode Kruis 'per ongeluk' beschoten

Een konvooi van het Internationale Rode Kruis is vanmorgen aangevallen door pro-Russische rebellen die daarbij onder meer granaatwerpers gebruikten. Niemand raakte gewond en ook de auto's werden niet beschadigd, aldus een mededeling van de staatsveiligheidsdienst SBU. De aanval is door het Rode Kruis bevestigd, zij het dat de schuld niet expliciet bij de rebellen werd neergelegd.

Het zou gaan om een konvooi van veertien vrachtwagens en auto's met Rode Kruismedewerkers die hulpgoederen hadden afgeleverd in de stad Donetsk en op de terugweg naar Marioepol nabij het dorp Berezove plotseling werden beschoten. Het konvooi zou geen doelwit zijn geweest, laat woordvoerster Jenny Tobias van het Rode Kruis via Twitter weten.

Bron: Unian

Oefent EU druk uit op de Oekraïense regering?

De Europese Unie ontkent dat het er bij de Oekraïense regering op heeft aangedrongen dat die de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas autonomie geeft, ook al hebben de pro-Russische rebellen nog niet de wapens neergelegd en zijn er nog geen lokale verkiezingen geweest. Deze voorwaarden zijn vastgesteld in het Minsk-2 akkoord.

''We zitten nog steeds op dezelfde lijn'', aldus Maja Kocijancic, woordvoerster van de Europese commissaris van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. In de Oekraïense media verschenen berichten als zou de EU druk op de regering uitoefenen om de voorwaarden voor het verlenen van autonomie aan de volksrepublieken Donetsk en Loehansk terzijde te schuiven.

Dat werd gevoed door uitlatingen in die richting door Mogherini's collega voor Nabuurzaken, Johannes Hahn. Deze Europese commissaris was onlangs op bezoek in Kiev waar hij sprak met president Petro Porosjenko en een aantal parlementsleden. Vice-voorzitter Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken bevestigde tegenover de media dat de EU had gevraagd om op korte termijn de autonomie voor de bezette gebieden te regelen.

Bron: Unian

Tieners worden Oost-Oekraïense 'kindsoldaten'

Rebellen in het oosten van Oekraïne trainen een klein leger van kindsoldaten. Dat beweren de door het Westen gesteunde leiders in Kiev. Verschillende scholen keren terug naar de Sovjettraditie om legervaardigheden op school bij te brengen.

Het agentschap voor kinderen van de Verenigde Naties (VN) meent dat zo'n 250.000 kinderen worden uitgebuit in oorlogen in tientallen landen, onder wie velen in Afrika. Maar UNICEF stelde in januari nog niet over bewijs te beschikken dat kon aantonen hoe minderjarigen in het conflict in Oekraïne worden ingezet. De OVSE heeft wel tweemaal een kind met een wapen gezien bij een wegversperring van de rebellen.

De Oekraïense regering zegt dat de rebellen een klein leger van kindsoldaten aan het trainen zijn in de scholen die onder hun controle vallen. Zo volgen in Chartsizk nog zo'n 20 kinderen tussen de veertien en de negentien jaar oud lessen tijdens de eerste weken van hun zomervakantie. De militaire opleiding wordt er georganiseerd door de Patriottische Donbas, een lokale groep genoemd naar de industriële regio die langs de 2.000 kilometer lange Don-rivier loopt en de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk en Donetsk omvat.

Joeri Tsoepka is de leider van de Patriottische Donbas. Hij minacht de Oekraïense nationalisten die vrijwillig in de oorlogszone strijden, zo schrijft Agence France-Presse. Tsoepka wil de oude Sovjettraditie terugbrengen waarbij legervaardigheden op school werden aangeleerd. "We besloten terug te keren naar wat we hadden in de USSR", verklaart hij tegenover AFP. "We zullen de kinderen ook leren hoe ze loopgraven moeten delven, hoe ze het terrein kunnen bewerken."

Volgens Tsupka bieden steeds meer scholen zo'n militaire club aan. In de omliggende steden alleen al zouden er nog vier van zulke opleidingen bestaan. ''We zijn nog steeds kinderen en zijn niet klaar om naar het front te gaan'', beaamt de zeventienjarige Alina die een EHBO-cursus bij rebellen volgt. ''Maar als er iets zou gebeuren, kan ik helpen.''

Niet alle scholen beperken zich volgens AFP echter tot de basisopleidingen. Sommige onderwijsinstellingen zagen hun leerlingen daadwerkelijk de separatistische eenheden van Chartsizk vervoegen in de met mijnen bezaaide velden zo'n 20 kilometer ten oosten van rebellenbolwerk Donetsk.

Voor de tweeling Anja en Katja zijn zware combat boots dan ook niet vreemd. Ze geven volgens het persagentschap geen blijk van spijt wanneer ze zich de belangrijke beslissing herinneren die ze op hun negentiende namen: hun studies afbreken om zich bij een van de lokale milities aan te sluiten.
"We besloten de rebellen bij te staan toen we vernamen dat er kinderen vermoord werden", verklaren ze hun beslissing.

Waarnemers van de OVSE vermoeden dat minstens 68 kinderen om het leven kwamen en 180 anderen gewond raakten sinds het begin van de gevechten in maart 2014. "Voor de oorlog was ik bang van bloed, van de geur", zegt Katja. "Nu ben ik niet meer bang."

"Als ik volwassen zou zijn, zou ik vechten", zegt de veertienjarige Denis tegen het persagentschap. De kindsoldaat in wording weet al hoe hij een Kalasjnikov in elkaar moet steken en kan niet wachten om de pro-Russische militanten aan het front te vervoegen in de strijd tegen de Oekraïense troepen.

Bronnen: AFP, Knack.be

woensdag 24 juni 2015

Dagen van milieuminister Sjevtsjenko zijn geteld

Milieuminister Ihor Sjevtsjenko heeft het verzoek van premier Arseni Jatsenjoek afgewezen om zelf op te stappen, maar het zal hem waarschijnlijk niet helpen. Op verzoek van Jatsenjoek bespreekt het parlement komende dinsdag het ontslag van Sjevtsjenko die in opspraak is geraakt. De minister maakte eerder deze maand een uitstapje met het privévliegtuig van zakenman en onafhankelijk parlementslid Oleksandr Onitsjenko.

Ook benoemde hij een medewerker van Onitsjenko's gasproductiebedrijf als directeur van het Nationaal Geologisch Instituut. Zowel het vliegreisje naar Berlijn voor de finale van om de UEFA-beker als de directeursbenoeming worden door het kabinet gezien als corruptie, zo schrijft het in een brief aan het parlement.

Minister Sjevtsjenko bevestigt dat hij met het privévliegtuig van Onitsjenko heeft gereisd, maar ontkent dat hij corrupt is. Ook heeft hij kritiek op de manier waarop hij eergisteren in een kabinetszitting werd ondervraagd. ''Het leek de inquisitie wel, een tribunaal uit de middeleeuwen'', schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Sjevtsjenko beschuldigt premier Jatsenjoek er van dat hij het Nationaal Geologisch Instituut in handen wil krijgen. ''Omdat daar de vergunningen worden verstrekt waarover Jatsenjoek wil beschikken.'' Inmiddels heeft Sjevtsjenko een videoboodschap de wereld in gestuurd waarin hij Jatsenjoek er van beschuldigt dat die de aanpak van corruptie in regeringskringen tegenhoudt. ''Alle hoofden van de departementen hebben banden met de mensen die aan de touwtjes trekken. Zij beschermen hun belangen.''

De 44-jarige jurist is vaker in opspraak geweest. Sinds hij, onervaren met milieuzaken, in december aantrad als minister heeft hij geregeld kabinetszittingen overgeslagen. Eerder deze maand kreeg hij van premier Jatsenjoek op z'n kop omdat hij niet de moeite had genomen om bij de grote brand in een opslagbedrijf op 30 kilometer afstand van Kiev te gaan kijken. 
 
Ook kreeg Savtsjenko de nodige kritiek over zich heen nadat hij zich op Facebook had beklaagd over een wielerwedstrijd in de hoofdstad, waardoor hij met zijn auto vast kwam te zitten in het verkeer. Hij bood later zijn excuses aan.

Bron: Kiev Post

Ex-separatistenleider verwacht ''echte oorlog''

Alexander Borodai verwacht dat er snel een einde komt aan het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. De eerste, zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk voorziet in dat geval ''een grote oorlog''. De schuld ligt volgens deze Rus, niet verwonderlijk, bij het Oekraïense leger. Dat zal op enig moment in het offensief gaan.

''Dan kan Rusland niet meer alleen maar toekijken en is het maar de vraag of een echte, grote oorlog voorkomen kan worden'', meent deze Russische staatsburger die jarenlang de kost verdiende als journalist voor nationalistische kranten. ''Zoals ze zich niets gelegen hebben laten liggen aan het Minsk-1 akkoord, zo zullen ze zich ook niets aantrekken van Minsk-2.''

Een offensief van het Oekraïense leger komt neer op veel burgerslachtoffers, maar uiteraard zullen er ook veel slachtoffers onder de soldaten zijn, meent Borodai. "Niemand kan beweren dat het lot van de bevolking in de Donbas Rusland koud laat, dus valt een reactie te verwachten.''

Op de vraag of het Russische leger tussenbeide kan komen, antwoordt hij ''dat het Russische geduld z'n grenzen kent''. Op de vraag of er nu al Russische troepen in de Donbas vechten, antwoordt Borodai resoluut dat dit niet zo is. ''Was dat wel het geval, dan was het Oekraïense leger dat zo dicht bij de stad Donetsk is al lang weggevaagd."

Kolonel Andrei Lisenko, woordvoerder van het Oekraïense leger, ontkent dat een offensief tegen de pro-Russische rebellen wordt voorbereid.

Bron: Reuters

'Als rebellen doorgaan moeten we terugslaan'

Als de door Rusland gesteunde rebellen door blijven gaan met hun aanvallen op het Oekraïense leger in de Donbas, dan is de kans aanwezig dat de regering besluit om de afspraken van Minsk-2 tijdelijk terzijde te leggen zodat het leger terug kan slaan. Dat zei politiek analist Volodimir Fesenko vanmorgen op televisiezender Kanal 5.

Fesenko sprak van ''militaire blackmail'' door Rusland. ''Als Europa dat toelaat, dan zit er niets anders op dan dat we laten zien dat we vastberaden zijn om ons land te verdedigen. In dat geval moeten we het Minsk-2 akkoord tijdelijk terzijde schuiven.'' Dagelijks wordt het leger door de rebellen aangevallen met zware wapens.

Bron: ZIK

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne vandaag

Bron: Nationale Veiligheidsraad

'Rebellen zijn uit op Slovjans en Sieverodonetsk'

De pro-Russische rebellen zouden er op uit kunnen zijn om de steden Slovjansk en Sievierodonetsk te veroveren, aldus het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. ''De meeste activiteit is rond Donetsk en het gebied tussen deze stad en Loehansk. Als de separatisten een offensief beginnen, dan zouden ze niet alleen uit kunnen zijn op gebiedsuitbreiding rond Donetsk, maar ook zouden ze Slovjansk en Sievierodonetsk willen veroveren.''

Stratfor veronderstelt tevens dat de situatie rond de havenstad Marioepol kan verslechteren. De analisten van het bedrijf menen echter dat de Oekraïners niet voor een groot Russisch offensief hoeven te vrezen, zoals het creëren van een route vanuit Rusland over land naar de geannexeerde Krim of een bezetting van het hele oostelijke deel van het land.

Bron: Unian

Het blijft bij praten in Parijs, Klimkin sceptisch

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk blijven er bij dat er alleen een politieke oplossing mogelijk is voor het conflict in Oost-Oekraïne en dat het staakt-het-vuren gerespecteerd dient te worden. Ook hebben zij hun bezorgdheid uitgesproken over de verslechterde situatie in de Donbas, aldus de Franse minister Laurent Fabius na afloop van de bespreking van van de vier ministers in Parijs.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin liet zich sceptisch uit. ''We hebben alle vier gezegd dat we ons aan de afspraken van Minsk willen houden. Nu moeten we maar zien wat er van terecht komt'', liet hij via Twitter weten. Klimkin merkte verder op dat het staakt-het-vuren, de uitwisseling van gevangenen en het houden van lokale verkiezingen volgens de regels die de OVSE hanteert de belangrijkste gesprekspunten zijn geweest.

Bronnen: Reuters, Interfax

dinsdag 23 juni 2015

'Geen grappen over Janoekovitsj, dit is serieus'

Het is niet toevallig dat ex-president Viktor Janoekovitsj ineens weer uit de anonimiteit kruipt, want hij moet een klus klaren voor het Kremlin. Dat stelt politiek analist Taras Berezovets na het zien van het interview dat Janoekovitsj aan de BBC heeft gegeven. Janoekovitsj laat in dit televisie-interview weten dat Oekraïne de Donbas terug moet pakken, maar de vorig jaar maart door Rusland geannexeerde Krim maar moet vergeten.

Hij gaat er vanuit dat de Russische president Vladimir Poetin dit scenario in het eerstvolgende overleg in Minsk er door probeert te drukken. ''Er worden grappen over Janoekovitsj gemaakt, maar dit is echt niet om te lachen Hij is een misdadiger die opdracht heeft gegeven om honderd betogers van Maidan te vermoorden, die het voor Rusland mogelijk heeft gemaakt om de Krim te annexeren en de oorlog in de Donbas te beginnen'', schrijft Berezovets op zijn Facebookpagina.

Bron: ZIK

Separatisten sturen 12.000 kinderen naar Krim

De separatisten in Donetsk willen 12.000 kinderen een zomervakantie op de Krim aanbieden. Dat heeft kinderombudsvrouw Jana Tsjepikova van de Volksrepubliek Donetsk tegen journalisten gezegd, aldus het Russische persbureau RIA Novosti. ''We hebben er al zo'n 1.000 kinderen naar het vakantiekamp Artek gestuurd'', aldus Tsjepikova.

Dat wordt aangemoedigd door premier Sergei Aksenov van de in maart vorig jaar door Rusland geannexeerde Krim. ''Als compensatie voor alle ellende die ze de afgelopen tijd hebben meegemaakt.'' Hij laat weten dat ook kinderen uit de Volksrepubliek Loehansk welkom zijn.

Bron: Ukrinform

'Rebellen brengen meer wapens naar Horlivka'

De pro-Russische rebellen brengen volgens militair expert en parlementslid Dmitro Timtsjoek steeds meer artillerie en pantserwagens samen ten noorden en westen van Horlivka. In deze stad, die voor het uitbreken van het oorlogsgeweld bijna 300.000 inwoners telde, zou het Oekraïense leger hebben geconstateerd dat een groep rebellen zich met zeven tanks en drie pantserwagens verplaatste naar de Leninmijn.

Ook zou een groep van zeventig rebellen in het dorp Telmanove zijn aangekomen met diverse pantserwagens. Bij de stad Novoazovsk zou het leger hebben gezien dat rebellen met onder meer zes houwitsers richting Marioepol gingen.

Bij gevechten met de rebellen is volgens legerwoordvoerder kolonel Andrei Lisenko gisteren een Oekraïense soldaat omgekomen. Twaalf soldaten raakten gewond. Afgelopen nacht voerden de rebellen zo'n twintig aanvallen uit, met name in de omgeving van Artemivsk en bij het aanbreken van de dag werden de Oekraïense militairen in Marinka enkele malen beschoten.

De rebellen melden op hun beurt dat twee inwoners van het stadje Dokoetsjajevsk zijn gedood bij een beschieting door het Oekraïense leger. Er zou één gewonde zijn.

Bronnen: Unian, RFE/RL, Tass

Nieuwe gouverneur Donetsk wil 'alles terug pakken'

Gouverneur Pavlo Zjebrivski van de provincie Donetsk heeft gedreigd dat de door de separatisten bezette gebieden terugveroverd worden als die door blijven gaan met schieten. ''Eerst een economische blokkade en daarna pakken we alles terug'', zegt Zjebrivski in een interview met tv-zender France 24 en de krant Le Figaro. 

''Het is een wake up call voor de regeringen in het Westen'', meent politiek analist Taras Berezovets van Berta Communications. De Europese Unie heeft door het verlengen van de sancties voor Rusland de toon al gezet voor het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk, vanavond in Parijs. 

Bron: Kiev Post

Klimkin wil eindelijk eens zaken doen in Parijs

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken wil vandaag alle dertien punten uit het Minsk-2 akkoord nalopen met zijn ambtgenoten van Rusland, Duitsland en Frankrijk en duidelijk maken dat Rusland niet één van die dertien afspraken is nagekomen.

Volgens Klimkin's woordvoerder wil de minister nu eindelijk wel eens horen dat Rusland bereid is dat wel te doen. ''Wij verwachten dat Rusland eindelijk erkent dat er een einde aan het oorlogsgeweld moet komen.'' De vier ministers komen vandaag bijeen voor overleg in Parijs. Er is vooralsnog geen persconferentie gepland na afloop van het beraad.

Bron: Ukrinform

Video Janoekovitsj: 'Ik hielp de struisvogels'

Bronnen: BBC, YouTube

Janoekovitsj had bloedbad Kiev willen voorkomen

Oud-president Janoekovitsj van Oekraïne erkent dat hij te weinig heeft gedaan om het geweld tegen betogers in Kiev te voorkomen. Hij benadrukt wel dat hij de veiligheidstroepen nooit opdracht heeft gegeven om op ze te schieten. Janoekovitsj zegt dit in een interview met de BBC. Het is het eerste interview met een westers medium sinds hij ruim een jaar geleden werd afgezet als president.

"Ik ontken mijn verantwoordelijkheid niet", zegt de oud-president. Bij de rellen op Maidan, het centrale plein in Kiev, kwamen in februari 2014 meer dan honderd mensen om het leven. In de stad werd toen al maanden betoogd tegen het regime van Janoekovitsj. Ze waren het niet eens met de pro-Russische koers in zijn beleid.

Janoekovitsj werd daarna afgezet door het parlement en hij vluchtte naar Rusland. Het was het begin van het oorlogsgeweld in Oekraïne, waar pro-Russische rebellen zich verzetten tegen de pro-westerse koers van de nieuwe regering in Kiev.

De oud-president noemt de oorlog tegen de pro-Russische rebellen tegenover de BBC "een nachtmerrie die realiteit is geworden". Volgens hem is de oorlog te wijten aan het gedrag van zijn tegenstanders. "Ze hadden geen staatsgreep moeten plegen. Ze hebben het land gespleten." Hij vindt wel dat het oosten van het land, waar de separatisten strijden, onderdeel moet blijven van Oekraïne.

De annexatie van de Krim door Rusland betitelt hij als een tragedie. Onder zijn bewind zou dat nooit gebeurd zijn, zegt hij.

De nieuwe regering van president Porosjenko beschuldigt Janoekovitsj van het verduisteren van overheidsgeld. Hij zou miljoenen dollars achterover hebben gedrukt. In het interview noemt hij die beschuldigingen onterecht. "Er is anderhalf jaar voorbij gegaan. De machthebbers in Kiev moeten nu dan eens laten zien waar die geheime bankrekeningen zijn. Maar die bestaan niet en hebben ook nooit bestaan."

Bron: NOS

maandag 22 juni 2015

Poetin wil dat Oekraïne stopt met schieten

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande te verstaan gegeven dat zij er bij Oekraïne op aandringen dat het leger stopt met het beschieten van bewoonde gebieden in de Donbas. Poetin zei dit volgens een persmededeling van het Kremlin eerder vandaag in een telefoongesprek met beiden, in de aanloop naar een bespreking van de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Bron: Reuters

Twee soldaten gedood bij aanvallen rebellen

Twee Oekraïense soldaten zijn gisteren gedood door pro-Russische rebellen, terwijl twee soldaten gewond raakten. In de afgelopen nacht voerden de rebellen 85 aanvallen uit, vooral in de provincie Donetsk. Maar ook in de provincie Loehansk was het goed raak. Zo werden granaten afgevuurd op Krimske, Zolote en Bohoeslavsk.

Bij het aanbreken van de dag werden door de rebellen 20 Grad-raketten richting het dorp Nizjnie geschoten, terwijl in de omgeving van het stadje Marinka scherpschutters actief waren.

Het Russische persbureau Tass meldt op gezag van het LoeganskInformatieCentrum dat het Oekraïense leger gisteren drie aanvallen heeft uitgevoerd op de rebellen, hier overigens milities geheten. Het zou gaan om aanvallen op Stanita Loeganskaja, Obszornoje en Kroetaja Balka. Er zou onder de rebellen één gewonde zijn.

Bronnen: Unian, Tass

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne vandaag

Bron: Nationale Veiligheidsraad

Oekraïne vraagt OVSE om stralingsonderzoek

De Oekraïense regering maakt zich ernstig zorgen om het stralingsniveau rond het vliegveld bij de stad Donetsk en heeft de OVSE daarom gevraagd daar onderzoek naar te doen. Afgelopen dinsdag was er een grote explosie in een ondergronds munitiedepot, waarbij mogelijk radioactieve straling vrijgekomen is. De schokgolf als gevolg van de explosie zou tot in de wijde omgeving gevoeld zijn.

''Dat kan een gezondheidsrisico zijn voor de mensen in de omgeving'', zei Andrei Taran in een uitzending van tv-zender Espreso. Taran leidt de Oekraïense delegatie van het Gezamenlijke Controlecentrum met Rusland. De OVSE is de aangewezen instantie om onderzoek te doen naar mogelijke radioactieve straling, aangezien in de omgeving van het vliegveld nog dagelijks gevochten wordt en de explosie plaats had in het door de pro-Russische rebellen bezette gebied.

Bron: Espreso

EU handhaaft sancties Rusland tot eind 2016

De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden tot 31 januari volgend jaar. Zolang de afspraken over een bestand in Oekraïne worden geschonden, zal er van een versoepeling geen sprake zijn, zeiden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Luxemburg.

De EU hoopt dat de Russische president Poetin de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne aanzet om de afspraken van het akkoord van Minsk na te leven. Daarin staat onder meer dat er niet meer geschoten mag worden, dat artillerie en raketten van het front worden weggehaald en dat er onderhandelingen worden gestart over verkiezingen in de regio's Donetsk en Loegansk. Sinds de totstandkoming van het akkoord zijn de afspraken vaak geschonden, zowel door de separatisten als het Oekraïense leger.

De sancties die in juli vorig jaar werden ingevoerd, treffen de Russische financiële, militaire en energiesector. Rusland reageerde met een importstop van vooral voedselproducten uit de EU-landen. Vorige week werden de sancties tegen de door Rusland geannexeerde Krim met een jaar verlengd.

Bron: NOS

Nadia Savtsjenko kan dertien jaar cel krijgen

De Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko hangt een gevangenisstraf van dertien jaar of zelfs langer boven het hoofd. Dat heeft één van haar advocaten, Ilja Novikov, gezegd in het programma Podrobnosti Nedeli op tv-zender Inter. ''Maar dat maakt niet uit. Het gaat hier niet om het aantal jaren gevangenisstraf dat ze van de rechter krijgt, want er spelen andere zaken.''

De advocaten en ook de inmiddels een jaar in Rusland gevangen zittende Savtsjenko verwachten geen eerlijk proces. ''De Russische rechtspraak heeft absurde proporties aangenomen. En ze laten haar niet zomaar gaan, want dat betekent reputatieschade'', aldus Novikov.

Savtsjenko werd iets meer dan een jaar geleden gevangen genomen op Oekraïens grondgebied door pro-Russische rebellen. Ze werd de grens over gebracht en zit sindsdien in een Russische cel. Tot tweemaal toe was ze in hongerstaking tegen haar detentie. De 35-jarige Oekraïense wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten door Oekraïens artillerievuur. Ook wordt haar illegale grensoverschrijding ten laste gelegd. Een datum voor haar proces is nog steeds niet vastgesteld.

Bron: Ukrinform

'Rebellen in problemen door grote verliezen'

De concentratie van zware wapens, tanks en raketlanceersystemen langs de frontlijn is een voorbode van nieuw oorlogsgeweld. Dat stelt adviseur Zorian Sjkiriak van het ministerie van Buitenlandse Zaken vast. Hij voegt er echter meteen aan toe dat de pro-Russische rebellen kampen met gebrek aan mankracht omdat ze in de afgelopen weken flinke verliezen hebben geleden.

''De mislukte aanvallen op de stad Marinka hebben geresulteerd in 400 doden en het dubbele aantal gewonden aan de kant van de rebellen. De mortuaria en ziekenhuizen van Donetsk en Loehansk puilen uit. Ze liggen overal, zelfs op de vloer van de eerste hulp. Ze worden niet behandeld, de omstandigheden zijn erbarmelijk, er heerst wanhoop en chaos'', aldus Sjkiriak.

De kans is volgens hem aanwezig dat het Russische leger eenheden inzet om door de frontlijn te breken. ''Het leger heeft al meer dan 10.000 soldaten op Oekraïens grondgebied.'' Sjkiriak voorziet aanvallen op Sjirkine en Lebedinske, Marinka en Artemivsk, Stanitsja Loehanska en Sjastja.

Bron: Unian

zondag 21 juni 2015

Justitie doet inval in basiskamp Tornadobataljon

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil af van het in opspraak geraakte vrijwilligersbataljon Tornado. Het besluit daartoe zou afgelopen donderdag genomen zijn na de arrestatie van acht leden van Tornado, waaronder commandant Roeslan Onitsjenko. Zij worden beschuldigd van ontvoering, verkrachting en marteling.

Een onderzoeksteam van het ministerie en het Openbaar Ministerie heeft gisteren een inval gedaan in het basiskamp van het bataljon, gevestigd in een school in de plaats Privalne in de provincie Loehansk. Een aantal militairen van het bataljon had zich daar verschanst. De school zou met explosieven beveiligd zijn, maar daarvan bleek niets toen het onderzoeksteam het gebouw binnen ging. Van enig geweld zou geen sprake zijn geweest.

Ontisjenko's ondercommandant Mikola Tsoekoer liet eerder weten dat de actie tegen Tornado alleen bedoeld is als dekmantel voor de regionale politiechef Anatoli Naumenko die zich bezig zou houden met grootschalige smokkel van onder meer gietijzer vanuit het door de separatisten bezette gebied.

Bron: Interfax

Gouverneur NBU verwacht weer groei economie

De Oekraïense economie heeft de ergste klappen gehad volgens gouverneur Valeria Gontareva van de nationale bank NBU. ''We verwachten weer groei in het tweede halfjaar, mogelijk zelfs al in het derde kwartaal'', zei Gontareva op een bijeenkomst voor potentiële investeerders van Concorde Capital in New York.

De grootste uitdaging is en blijft echter het beteugelen van de inflatie. Dat is nog een heel karwei na de forse prijsverhogingen voor energie door het schrappen van de overheidssubsidies. Er wordt voor dit jaar een inflatie van rond de 40 procent verwacht.

De financiële markt is weer tot rust gekomen na de scherpe devaluatie van de Oekraïense munt in februari-maart. Volgens Gontareva wordt weer spaargeld aan de banken toevertrouwd. De grootste banken hebben hun kapitaal weer kunnen aanvullen en voldoen aan de eisen die de NBU en het IMF daar aan stellen. ''De situatie heeft zich gestabiliseerd, maar dat blijft alleen zo als sprake is van economische groei.''

Bron: Interfax

'Afnemen presidentstitel Janoekovitsj ongrondwettig'

Het Constitutionele Hof moet zich volgens president Petro Porosjenko uitspreken over de vraag of het wetsvoorstel om zijn voorganger Viktor Janoekovitsj te ontdoen van diens presidentiële titel ongrondwettig is. Hij vindt namelijk zelf van wél. Het gaat hier om een wetsvoorstel dat in februari werd ingediend door onder meer de fractievoorzitters Oleh Liasjko (Radicale Partij) en Joelia Timosjenko (Moederlandpartij). Het parlement nam het voorstel aan.

In de grondwet is vastgelegd dat de titel 'president van Oekraine' ook na diens aftreden door een president gebruikt mag worden en daar kan het parlement niet zomaar verandering in brengen, ook al gaat het in het geval van Janoekovitsj die door datzelfde parlement vorig jaar februari uit het presidentiële ambt is gezet. Het omstreden wetsvoorstel bevestigt dat de titel levenslang gebruikt mag worden, maar niet door een president die door het parlement is afgezet.

Porosjenko wil nu dat het Constitutionele Hof zich eerst uitspreekt over de vraag of het wetsvoorstel van Liasjko en Timosjenko binnen het grondwettelijke kader valt. Zo niet, dan moet de grondwet gewijzigd worden, stelt hij vast.

Bron: Unian

Twee soldaten gedood bij aanvallen rebellen

Twee Oekraïense soldaten zijn gisteren gesneuveld bij aanvallen van de pro-Russische rebellen. Er vielen zes gewonden. Een dag eerder waren er zes gewonden, aldus legerwoordvoerder kolonel Andrei Lisenko vanmiddag. De rebellen hadden het vooral voorzien op de controleposten van het leger op de frontlijn.

Dat was onder meer het geval bij het stadje Marinka, waar de rebellen onder meer sluipschutters inzetten en met mortiergranaten schoten. Een grensbewaker raakte hier gewond door rondvliegende granaatscherven. De grenspost Hnoetova is gesloten na een beschieting door de rebellen.

Bronnen: Unian, Censor.net

Leider Grieks-katholieken herinnert aan belofte van Boedapest

Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk vindt dat Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland gefaald hebben omdat zij de belofte van 1994 niet na zijn gekomen om Oekraïne te beschermen. In dat jaar deed Oekraïne afstand van de kernwapens uit de Sovjet-periode, met de garantie dat de drie landen er voor zouden zorgen dat het Oekraïense grondgebied gerespecteerd werd.

Sjevtsjoek constateert in een interview met het Poolse katholieke nieuwsagentschap KAI dat het Verdrag van Boedapest uit 1994 twee weken geleden niet ter sprake is gekomen tijdens het G7 overleg in Duitsland.

''De leiders van de zeven landen hebben de agressie van Rusland en de pro-Russische separaristen weliswaar veroordeeld. Ze hebben besloten de sancties tegen Rusland niet alleen te handhaven, maar ook nog uit te breiden. Maar over de destijds in Boedapest afgegeven garantie is niets meer vernomen, terwijl Oekraïne die garantie meer dan ooit kan gebruiken'', aldus de aartsbisschop.

Bron: Catholic Herald

Gouverneur Donetsk wil grote winkels langs frontlijn

Pavlo Zjebrivski, de afgelopen week benoemde gouverneur van Donetsk, wil grote winkels openen waar de inwoners van het door de separatisten bezette gebied terecht kunnen. De winkels moeten net buiten het bezette gebied komen, want het is de bedoeling om net als in de buurprovincie Loehansk een economische blokkade in te stellen waarbij geen voedsel en goederen het gebied meer in gaat.

Het mes snijdt aan twee kanten. De inwoners van het bezette gebied kunnen weer aan etenswaren en andere noodzakelijke dingen komen. ''We betalen pensioenen uit aan onze mensen en als we niet zorgen dat ze het bij ons besteden, dan komt dat geld in handen van de rebellen'', legt de gouverneur zijn plan uit. Een voorwaarde is wel dat de inwoners van het bezette gebied niet teveel problemen ondervinden bij het passeren van de frontlijn.

Bron: ZIK

zaterdag 20 juni 2015

Separatisten: eerste amnestie, dan verkiezingen

De separatisten willen alleen lokale verkiezingen houden in de door hen bezette gebieden in de Donbas als eerst een algehele amnestie wordt afgekondigd. Dat heeft Denis Poesjilin, één van de leiders van de Volksrepubliek Donetsk, gisteren in Minsk tegen journalisten gezegd. ''We komen niet vooruit als het Oekraïense parlement die amnestiewet niet aanneemt. En zonder die amnestie beginnen we niet aan verkiezingen.''

Er is half februari weliswaar in het Minsk-2 akkoord vastgelegd dat er lokale verkiezingen komen én amnestie, maar van Oekraïense zijde wordt daarbij aangetekend dat de amnestie nooit kan gelden voor de mensen die zware misdrijven hebben gepleegd. Ook de leiders van de separatistenbeweging hoeven niet op amnestie te rekenen. Die willen op hun beurt echter een onvoorwaardelijke amnestie.

Volgens politiek analist Oleksandr Palij stellen de separatisten een onmogelijke eis. ''Volgens de Geneefse Conventie kan alleen amnestie verleend worden aan de plegers van minder zware vergrijpen. Mensen met bloed aan hun handen hebben daar geen recht op'', zegt hij in een vandaag gepubliceerd interview met Glavnoe.

Daar komt nog bij dat de separatisten voorbij gaan aan de afspraak dat alle buitenlandse strijders het oorlogsgebied moeten verlaten. ''Dus alle Russische huurlingen en 'vrijwilligers'. Pas als dat is gebeurd, kan Oekraïne een amnestieregeling instellen.''

Bron: ZIK

Porosjenko zet veiligheidsdiensten aan het werk

President Petro Porosjenko heeft de veiligheidsdiensten opgeroepen om beter samen te werken. Ze hebben tot dusver veel te weinig gedaan om de wijdverbreide corruptie in het land te bestrijden en dat moet veranderen. ''Corruptie is minstens zo'n bedreiging voor ons land als de Russische agressie in de Donbas en de annexatie van de Krim'', zei de president op een bijeenkomst met de hoofden van de veiligheidsdiensten.

Geen woorden maar daden, aldus Porosjenko. ''We moeten het niet meer hebben over de aantallen lopende strafzaken, maar over de aantallen veroordelingen. Wie corrupt is, of het nu door verduistering of door smokkel, moet voor de rechter worden gebracht en veroordeeld. Ik sta het niet meer toe dat mensen zich in een hoekje schuil houden, er moet gewerkt worden.''

Porosjenko richtte zich tot de hoofden van onder meer het gloednieuwe Anti-corruptiebureau, veiligheidsdienst SBU, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Agentschap voor de preventie van corruptie en het Openbaar Ministerie. Hij kondigde wetsvoorstellen aan voor een reorganisatie het ministerie van Binnenlandse Zaken en het opzetten van een landelijke politiedienst.

Het meest urgent acht de president een reorganisatie bij de SBU die volledig ontdaan moet worden van de invloed die politieke partijen er nu nog hebben. In dat licht moet ook het ontslag van Valentin Nalivaitsjenko als algemeen directeur van de staatsveiligheidsdienst worden gezien.

Bron: Ukrinform

'Vechten met 20e eeuwse wapens tegen die uit 21e'

Rusland stuurt z'n nieuwste wapens naar de Donbas en test ze daar uit. Dat heeft president Petro Porosjenko vandaag uitgelegd aan een groep Amerikaanse senatoren die onder leiding van John McCain Kiev bezoeken. ''We hebben in korte tijd een sterk leger weten op te bouwen'', zei Porosjenko. ''Maar we vechten wel met 20e eeuwse wapens tegen die van de 21e eeuw uit Rusland.''

De Oekraïense regering probeert al geruime tijd om moderne, defensieve wapens van de Verenigde Staten los te krijgen. McCain is daar een warm voorstander van, net als veel andere senatoren. Ook vandaag liet hij weten dat hij naar Oekraïne is gekomen als steunbetuiging.

Bron: Interfax

Poetin: schuld voor problemen ligt bij het Westen

De belangrijkste oorzaak van de problemen in Oekraïne ligt niet bij Rusland, maar bij het Westen. Dat betoogde de Russische president Vladimir Poetin gisteren tijdens het Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg. ''Het was het Westen dat de coup, het met geweld veroveren van de macht heeft gesteund. Dat heeft geleid tot het geweld van nu, in feite een burgeroorlog in dat land.''

De bron van dit alles ligt volgens Poetin al veel langer terug, toen het Westen in extase raakte na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In plaats van het opbouwen van goede relaties hield het Westen zich bezig met oostwaartse expansie. ''Ze maakten gebruik van het vacuüm dat toen ontstond'', aldus Poetin.

Over de crisis in Oost-Oekraïne merkte hij op dat het Oekraïense parlement de kans heeft laten liggen om die op te lossen met het geven van verregaande autonomie aan de door de separatisten bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk. ''In plaats daarvan is een wetsvoorstel op zo'n manier geamendeerd dat dit het effect ervan weer teniet doet.''

Ook is het wachten nog altijd op herziening van de grondwet, op een wet die de lokale verkiezingen regelt en amnestie voor de separatisten. ''Het is onmogelijk van mensen te verwachten dat ze een politieke dialoog met de regering aan gaan als ze een lange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.''

''Met de verontschuldiging dat r geen geld is, komen ze niet weg'', constateerde de Russische president. ''Als de regering denkt dat het hier om Oekraïens grondgebied gaat en dat daar Oekraïners leven die het recht hebben op sociale uitkeringen of pensioen, dan kan diezelfde regering er niet onder uit om die te betalen! Ze schenden daarmee hun eigen grondwet.''

Ondanks alles hoopt Poetin toch weer tot een vriendschappelijk relatie met het buurland te komen. Want, stelde hij, ondanks alle problemen van nu vormen de Russen en Oekraïners toch één natie, met een gezamenlijke geschiedenis, cultuur én toekomst. ''Wat er ook gebeurt, Rusland en Oekraïne zullen altijd met elkaar verbonden zijn.''
Bron: Tass

'Ondernemers betaalden campagne Jatsenjoek'

De verkiezingscampagne van premier Arseni Jatsenjoek en zijn Volksfront is vorig jaar mede betaald door de zakenman Oleksandr Onitsjenko, die tot aan de machtswisseling van februari 2014 een invloedrijk lid was van de Partij van de Regio's van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Onitsjenko heeft dit toegegeven tegenover een verslaggever van de Oekrajinska Pravda.

Jatsenjoek was de leider van het Volksfront dat zich aansloot bij de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. In de twee jaar dat deze voormalige premier gevangen zat, nam Jatsenjoek de rol van partijleider op zich. Toen Timosjenko vrij kwam en de leiding van de Moederlandpartij weer op zich nam, vertrok Jatsenjoek enkele maanden voor de parlementsverkiezingen. Hij wilde zijn Volksfront nieuw leven inblazen en zocht de hulp van kapitaalkrachtige ondernemers als Onitsjenko.

Jatsenjoek's verkiezingscampagne had succes, want het Volksfront behaalde 22,14 procent van de stemmen en kreeg 82 parlementsleden. Toch is Onitsjenko teleurgesteld. ''In de peilingen scoort hij nu nog maar tussen de 2 en 3 procent.''

Onitsjenko kwam zelf via zijn district in het parlement en richtte na de verkiezingen de partij Volja Narodoe (Wil van het Volk) op.

Bron: ZIK

Ook in 2017 geen EK basketbal in Oekraïne

Ook het Europees kampioenschap basketbal van 2017 wordt niet in Oekraine gehouden. Dat heeft minister Igor Zjdanov van Sport laten weten. Eerder al werd de organisatie van het EK teruggegeven vanwege de onrust in het oosten van het land en geldgebrek.

De internationale basketbalfederatie FIBA schoof het toernooi in Oekraïne twee jaar op, naar nu blijkt dus tevergeefs. Duitsland, Frankrijk, Letland en Kroatië namen het EK van 2015 over van Oekraïne. Het Nederlands team speelt zijn groepswedstrijden in september in Kroatië.

Bron: NU.nl

Kritiek OVSE op onderdrukken media Krimtataren

De OVSE-verantwoordelijke voor de vrijheid van de media, Dunja Mijatović, heeft kritiek geuit op de beperking van de vrijheid van meningsuiting op de in maart vorig jaar door Rusland geannexeerde Krim. Zij spreekt van 'een verontrustende druk op onafhankelijke en kritische geluiden op het schiereiland, die gepaard gaat met bedreigingen, aanvallen en invallen bij mediabedrijven, journalisten en bloggers'.

Met name neemt Dunja Mijatović het op voor de media van de Krimtataren, zoals de tv-zenders ATR en Lale, de radiozenders Mejdan en Lider, het nieuwsagentschap QHA, en de krant Avdet. Ze zijn allemaal gedwongen hun activiteiten te staken, aangezien de Russische autoriteiten weigeren om ze een (verplichte) officiële registratie te geven.

Mijatović heeft haar kritiek inmiddels overgebracht aan de Russische regering in een brief die ze heeft gestuurd naar onderminister Aleksei Mesjkov van Buitenlandse Zaken. Een reactie is er al. Niet van het ministerie, maar van de permanente Russische afgevaardigde bij de OVSE, Andrei Kelin. Die ontkent niet, maar wijst op de nieuwe media die zijn opgezet. Volgens Kelin is er ''inmiddels veel geld beschikbaar voor nieuwe televisie- en radiozenders om de Krimtataren van informatie te voorzien''.

Het van de Krim verbannen ATR heeft donderdag na twee maanden de uitzendingen kunnen hervatten vanuit Kiev. Er wordt via de satelliet uitgezonden. De enige tv-zender van de Krimtataren werkt nu samen met het telecommunicatiebedrijf De Zwarte Zee, Zwarte Zee Nieuws, Sobitia Krima en het nieuwsagentschap Qırım Haber Agentlici/Ajansı.

Volgens eigenaar Lenoer Isljamov van ART is een deel van het team van de tv-zender naar Kiev verhuisd. Hij wil echter niet zeggen hoeveel journalisten nu werkzaam zijn in de Oekraïense hoofdstad, uit vrees voor represailles tegen de achterblijvers op de Krim. Refat Tsjoebarov, de leider van de Mejlis, het parlement van de Krimtataren constateert dat ATR voor de Krimtataren méér is dan alleen een tv-zender. ''ATR verbindt ons, het is onze virtuele Maidan''.

Bronnen: Ukrinform, Kiev Post

vrijdag 19 juni 2015

'Rusland en rebellen hebben 42.000 man paraat'

Het Russische leger blijft troepen aanvoeren naar de door de separatisten bezette gebieden en langs de Oekraïense grens. Generaal Serhei Haloesjko zei gisteren op een persconferentie in de stad Kramatorsk dat Rusland maar liefst 45 bataljons en 18 speciale eenheden aan de grens hebben.

In de Donbas zou het gaan om 15 bataljons en 6 speciale eenheden, ofwel 8.960 soldaten die beschikken over 190 tanks, 532 pantservoertuigen en 153 artilleriewapens. ''Voeg daarbij de troepen van de rebellen, dan staat ons leger tegenover 42.000 soldaten, 550 tanks, 1.470 pantserwagens en 520 stuks artilleriegeschut.

Bron: ZIK

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne vandaag

Bron: Nationale Veiligheidsraad

Pantserwagen rijdt terras op: drie doden

Een pantserwagen van de pro-Russische rebellen is met hoge snelheid het terras van een cafe op gereden in Littia Zjovtnia in de provincie Loehansk. Daarbij kwamen drie vrouwen om het leven Een ooggetuige meldt via de sociale media dat de pantserwagen met 70 kilometer aan kwam rijden.

Bron: Censor.net

Konvooi met dertien nieuwe tanks gespot

Een konvooi met dertien T-72 tanks, vijf BMP-2 infanterievoertuigen en twee legertrucks zijn gisteravond in het door de pro-Russische rebellen bezette Sjachtarsk gesignaleerd. Ze reden volgens inwoners in de richting van de stad Donetsk, meldt de nieuwssite Informator. De Russische T-72B3 is de gemoderniseerde versie van de T-72B tank.

De rebellen voerden afgelopen nacht weer een groot aantal aanvallen uit op eenheden van het Oekraïense leger. Daarbij werden opnieuw zware wapens ingezet die eigenlijk ver van de frontlijn verwijderd dienen te zijn. Marinka werd net als een nacht eerder aangevallen, maar dat gold ook voor de dorpen Piski en Opitne die geregeld doelwit zijn.

Bron: Unian

Porosjenko vraagt Tony Blair als zijn adviseur

De Britse oud-premier Tony Blair heeft gisteren van president Petro Porosjenko een baan als adviseur aangeboden gekregen tijdens diens bezoek aan Kiev. De voormalige premiers Carl Bildt (Zweden) en Mikuláš Dzurind (Slowakije), maar ook de Georgische oud-president (en huidige gouverneur van Odessa) zijn al gevraagd om deel te gaan uitmaken van de presidentiële adviesraad voor hervormingen.

Blair zou gisteren met Porosjenko hebben gesproken over de manier waarop de noodzakelijke hervormingen aangepakt moeten worden. ''Een vriend van Oekraine'', noemde Porosjenko de Britse oud-politicus. Het is niet bekend wat het antwoord van Blair was op het verzoek om lid te worden van Porosjenko's adviesraad. De Amerikaanse senator John McCain moest onlangs nee zeggen tegen hetzelfde verzoek omdat de grondwet van zijn land dit niet toe zou staan.

Bron: Newsweek

donderdag 18 juni 2015

Minimumprijzen drank 25 tot 40 procent omhoog

De minimumprijzen voor alcoholische dranken gaan met 25 tot 40 procent omhoog. Het kabinet heeft daartoe gisteren besloten. De prijsverhoging gaat tien dagen na publicatie in de krant Oerjadovi Koerjer gelden. Het kabinetsbesluit is genomen omdat het met de huidige minimumprijzen niet meer uit kan om alcoholische dranken te produceren en te verkopen.

In de afgelopen maanden daalde de Oekraïense munt fors in waarde, was sprake een forse inflatie en van gestegen energiekosten. Ook ging de accijns, de belasting op alcohol, omhoog. De goedkoopste wodka gaat van 40 naar 55 hrivna, whiskey van 88,5 naar 109 hrivna, cognac van 49 naar 84 hrivna en wijn van 20 naar 27 hrivna per fles.

Bron: Uzhgorod.in

OVSE houdt rekening met plots oplaaien strijd

De OVSE houdt rekening met het weer in alle hevigheid oplaaien van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. De situatie was de afgelopen twee dagen relatief rustig, maar tegelijkertijd onstabiel en gespannen, aldus woordvoerder Michael Bociurkiw van de waarnemersmissie van de OVSE vanmiddag tijdens een persconferentie. ''Vooral artilleriewapens en mortieren'', werden gebruikt.''

Waarnemers van de OVSE hebben volgens Bociurkiw moeten constateren dat veel zware wapens inmiddels zijn verdwenen van de opslagterreinen van zowel de pro-Russische rebellen als het Oekraïense leger. Sommige van die opslagterreinen bleken bij een controle zelfs helemaal leeg te zijn. ''Ondanks de verhalen over het weghalen van de zware wapens hebben onze waarnemers gezien dat ze werden verplaatst en ook gebruikt langs de gehele frontlijn'', zei Bociurkiw.
 
Bronnen: Unian, Ukrinform

SBU-chef Nalivaitsjenko krijgt zijn ontslag

Het parlement heeft Valentin Nalivaitsjenko ontslagen als hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBU. President Petro Porosjenko had om het ontslag gevraagd omdat hij ontevreden was over Nalivaitsjenko's functioneren. Ook een aantal parlementsfracties uit de regeringscoalitie wilden hem zien vertrekken.

Dat begon nadat Nalivaitsjenko voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Anatoli Danilenko ervan had beschuldigd dat hij verantwoordelijk was voor het gerommel met vergunningen bij BRSM-Nafta, het opslagbedrijf in Vasilkiv waar ruim een week lang een hevige brand woedde in liefst zeventien grote brandstoftanks.

Het draait in deze kwestie dus minder om het al dan niet functioneren van Nalivaitsjenko bij de SBU, dan om een ruzie tussen de staatsveiligheidsdienst en het Openbaar Ministerie. Na het parlementsbesluit om Nalivaitsjenko te ontslaan, kondigde ook diens woordvoerder Markian Loebkivski ''als vanzelfsprekend'' zijn ontslag aan.

Bronnen: Ukrinform, Unian

'Bellingcat wil namen gaan noemen op 17 juli'

Het Britse onderzoeksteam Bellingcat wil op 17 juli onthullen wie dan precies een jaar geleden verantwoordelijk was voor het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Dat zegt oprichter Eliot Higgins van Bellingcat in een interview met de Duitse krant Bild.

''Het is overduidelijk dat het vliegtuig is neergeschoten met een raket vanuit het gebied dat door de rebellen werd beheerst. Maar het is nog niet duidelijk wie die raket hebben afgeschoten'', aldus Higgins die er aan toevoegt dat het nieuwe rapport van Bellingcat ''daar verandering in aanbrengt''.

Er is zes maanden gewerkt aan het rapport, waarvoor alle mogelijke informatie werd gebruikt, waaronder zo'n 200 accounts op sociale netwerken waarop soldaten foto's van hun activiteiten in Oost-Oekraïne plaatsten. Het Bellingcat-team wil alle zo gevonden informatie overdragen aan de Nederlandse autoriteiten die onderzoek doen naar het neerschieten van vlucht MH17 waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

Bron: Ukrinform

Opnieuw drie aanvallen rebellen op Marinka

De pro-Russische rebellen hebben overduidelijk hun zinnen gezet op het veroveren van Marinka. Afgelopen nacht werden opnieuw drie aanvallen uitgevoerd op het stadje, even zovele keren zonder succes. In totaal werden 79 aanvallen gedaan op eenheden van het Oekraïense leger, veelal met zware wapens die helemaal niet op de frontlijn aanwezig zouden moeten zijn.

In een vanmorgen uitgegeven verklaring van het leger wordt geconstateerd dat het oorlogsgeweld onderhand terug is op het niveau van voor half februari, toen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een staak-het-vuren werd afgesproken.

In de provincie Donetsk werd met mortieren geschoten op een legereenheden in de buurt van het dorp Chimik en de stadjes Krasnohorivka en Marinka. Het dorp Trojtske, in de buurt van de stad Artemivsk, werd met houwitsers beschoten, de dorpen Novhorodske en Nelipivka kregen te maken met mortiergranaten.

In de provincie Loehansk was het aanzienlijk rustiger, al was wel sprake van een schotenwisseling tussen het leger en twee groepen van de rebellen bij het dorp Sokilniki. De aanval werd afgeslagen.

Bij aanvallen van de rebellen kwamen gisteren drie Oekraïense soldaten om, veertien raakten gewond. Twee van de drie gesneuvelde soldaten kwamen om in Marinka.

Bron: Unian

'Arrestatie soldaten Tornado is slechts dekmantel'

Commandant Roeslan Onitsjenko van het vrijwilligersbataljon Tornado en zeven van zijn mannen zijn gisteren gearresteerd op verdenking van het plegen van verkrachtingen en martelingen. Zelf zeggen zij dat het om een conflict gaat met hun superieur Anatoli Naumenko, de regionale politiechef in Loehansk. Het vrijwilligersbataljon ressorteert onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Plaatsvervangend commandant Mikola Tsoekoer van Tornado, zelf niet gearresteerd, zegt dat het in werkelijkheid gaat om het toedekken van grootschalige smokkel van gietijzer vanuit het door de separatisten bezette gebied. Door de mannen van het vrijwilligersbataljon te arreteren, wordt de aandacht afgeleid, vooral ook omdat het bataljon voor een deel bestaat uit ex-gevangenen uit de provincies Donetsk en Loehansk.

De politie in Loehansk weigert commentaar te geven op de beschuldiging van Tsoekoer, het Openbaar Ministerie was niet direct beschikbaar voor een reactie.

De commandant van het Tornadobataljon werd gearresteerd in Dnipropetrovsk door Sokil, een arrestatieteam van de politie. Zes soldaten werden in de provincie Loehansk opgepakt door militaire aanklagers, terwijl de zevende door de staatsveiligheidsdienst SBU in Lviv werd opgespoord.

''Sommigen werden met de meest ernstige aanklachten geconfronteerd, maar zonder bewijzen. Dit gaat alleen maar om treinen vol gesmokkelde spullen'', meent plaatsvervangend commandant Tsoekoer, die wordt bijgevallen door soldaat Serhei Batjasjov. Commandant Onitsjenko zit momenteel vast in een huis van bewaring in Charkiv.

Er zouden plannen zijn om het basiskamp van Tornado te bestormen. De autoriteiten zouden volgens Batjasjov daarbij de hulp hebben ingeroepen van soldaten van de Rechtse Sektor.

Soldaten van het Tornadobataljon zouden een trein met twintig wagons vol gesmokkelde ijzererts met een waarde van zo'n 700.000 euro tegen hebben gehouden die vanuit de stad Altsjevsk naar Dnipropetrovsk onderweg was. Het conflict tussen Tornado en politiechef Naumenko kwam op 29 mei naar buiten toen bataljonscommandant Tsoekoer in het tv-programma Shuster Live Naumenko beschuldigde van samenspanning met de pro-Russische separatisten.

Niet alleen ijzererts, maar ook kolen zou gesmokkeld worden. Smokkelaars verdienen 10 miljoen hrivna netto (400.000 euro) per kolentrein, aldus Tsoekoer. De volgende dag brandde het huis van Tsoekoer af in het door de separatisten bezette Perevalsk.

Bron: Kiev Post

woensdag 17 juni 2015

Separatisten zetten Russische journalist grens over

De Russische journalist Pavel Kanigin is gisteren in de stad Donetsk gearresteerd, hardhandig ondervraagd en vervolgens door de separatisten de Russische grens over gezet. Dat gebeurde een dag nadat hij voor Novaja Gazeta verslag had gedaan van een demonstratie bij het kantoor van de zelfbenoemde premier Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk.

Tijdens deze demonstratie eisten boze inwoners van de stad dat een einde komt aan het oorlogsgeweld, dat zij andere huizen krijgen toegewezen voor hun kapotgeschoten woningen en dat de rebellen niet langer vanuit hun woonwijken richting het Oekraïense leger schieten.

Kaningin werd opgepakt en beschuldigd van drugsgebruik en het spioneren voor Oekraïne en de Verenigde Staten. Hij zou ook geen accreditatie hebben gehad om in het door de separatisten bezette gebied te werken.

Eenmaal terug in Rusland sprak Kaningin met een verslaggever van Radio Free Europa/Radio Liberty over de behandeling die hem ten deel viel. Hij zou tijdens het verhoor handboeien om hebben gehad. ''Een van de ondervragers richtte een pistool op me en zei dat hij zou schieten als ik me bewoog. Toen ik zei dat ik voor de vrede ben, sloeg hij me hard in het gezicht.''

Volgens Kaningin maakten zijn ondervragers tot aan de machtswisseling in februari vorig jaar deel uit van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Hijzelf was de eerste Russische journalist die de kans kreeg om twee Russische soldaten te interviewen die onlangs op Oekraïens grondgebied gevangen werden genomen.
 
Bron: RFE/RL

Soldaten vast voor doden moeder en dochter

Twee Oekraïense soldaten worden er van verdacht dat zij een moeder (77) en dochter (45) hebben gedood die sympathiseerden met de pro-Russische separatisten. Beide soldaten zitten vast in afwachting van hun berechting, aldus het Openbaar Ministerie. Ze zouden begin deze week het huis van de twee in het dorp Loehanske binnen zijn gedrongen en de vrouwen daar hebben doodgeschoten.

Loehanske is in handen van het Oekraïense leger, maar het dorp ligt vlakbij de frontlijn en het gebied waar de separatisten de baas zijn. Inwoners van deze grensgebieden klagen geregeld over wangedrag van soldaten. De autoriteiten zeggen dat ze elke klacht serieus nemen.

Bron: Associated Press

Spoedoverleg ministers over conflict Oost-Oekraïne

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland overleggen volgende week dinsdag in Parijs over de strijd in Oost-Oekraïne. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt. Het gaat om een spoedoverleg in het zogenoemde Normandische format, naar de eerste keer dat de leiders van de vier landen elkaar spraken. Dat was namelijk vorig jaar juni tijdens de herdenking van D-Day, destijds precies 70 jaar geleden.

De Russische inister Sergei Lavrov belde vandaag met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Beiden beklemtoonden dat er ''onmiddellijk een einde moet komen aan de vijandelijkheden in Oost-Oekraïne en in het bijzonder aan het beschieten van dorpen en andere burgerdoelen''. Lavrov en Steinmeier hadden het ook over de uitkomst van een overleg van de zogenoemde contactgroep met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de OVSE. Dit overleg had gisteren plaats, maar leverde weinig op.

Bron: Tass