woensdag 4 maart 2015

Chaos na ontploffing kolenmijn met veel doden

Tenminste 33 mijnwerkers zijn vanmorgen vroeg om het leven gekomen bij een ontploffing in de kolenmijn Zasjadko in het door de separatisten beheerste gebied in de provincie Donetsk. Het is echter nog onduidelijk hoeveel mijnwerkers worden vermist nadat methaangas op anderhalve kilometer ondergronds explodeerde. Van de 230 mijnwerkers die op dat moment ondergronds waren, wisten 150 veilig naar boven te komen.

De Oekraïense parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman zegt dat er 47 mijnwerkers nog vermist wordt. De mijnwerkersvakbond heeft het evenwel over 77 doden en 47 vermisten, terwijl het ministerie van Noodsituaties van de Volksrepubliek Donetsk sprak in eerste instantie van slechts één dode en 73 vermisten.

''We hebben slechts één lichaam kunnen bergen, vandaar dat we het op één houden. We willen geen valse hoop wekken bij de families van de mijnwerkers'', aldus een woordvoerster van de separatisten. In de loop van de dag noemde ze zeven doden en meer dan 30 vermisten.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek haalde hard uit naar de separatisten die niet in staat zijn gebleken om adequaat te handelen in een noodsituatie. De aangeboden hulp bij het redden van de ondergronds opgesloten mijnwerkers zou zijn afgewimpeld. Premier Denis Poesjilin van de Volksrepubliek Donetsk bevestigde dat. "Als we al hulp nodig zouden hebben, dan zouden we ons tot de Volksrepubliek Loehansk of Rusland wenden.''

De Oekraïense mijnen zijn berucht vanwege hun onveiligheid. De Zasjadko maakt daarop geen uitzondering. Integendeel, want bij een ontploffing in 2007 werden 102 mijnwerkers gedood. De meeste kolenmijnen zijn in de Donbas, in het gebied dat nu in handen is van de separatisten.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: