dinsdag 24 maart 2015

Huis van Afgevaardigden wil wapens sturen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin president Barack Obama wordt opgeroepen om snel defensieve wapens naar Oekraïne te sturen. Er waren 348 voorstanders en slechts 48 tegenstanders. Zowel Republikeinen als Democraten waren voor de motie waarmee nog meer druk op Obama wordt uitgeoefend dan al het geval was.

Obama krijgt het verwijt dat hij maar blijft twijfelen of het sturen van wapens wel zo'n goed idee is. Vorige maand beloofde hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel om te wachten met het nemen van een besluit om het staakt-het-vuren een kans te geven. Merkel is tegen het zenden van wapens, ook al zijn die defensief bedoeld. Zij verwacht dat dit alleen maar meer geweld uitlokt.

Intussen worden in de Verenigde Staten de voorstanders ongeduldig. ''Helaas voor de Oekraïners en voor de internationale veiligheid blijft Obama eindeloos talmen'', zei de Republikeinse afgevaardigde van Florida Ileana Ros-Lehtinen gisteravond tijdens de discussie in het Huis van Afgevaardigden.

Bron: Euronews

Geen opmerkingen: