vrijdag 27 maart 2015

'Eind 2015 ernstige problemen stroomproductie'

Was afgelopen december al geregeld sprake van een stroomtekort, het wordt eind dit jaar nog erger. Dat voorspelt althans directeur Oleksandr Chartsjenko van het Energie Onderzoekscentrum voor het Bedrijfsleven. Hij meent dat de energiebedrijven uit geldgebrek onvoldoende in staat zullen zijn om brandstofvoorraden aan te leggen voor de komende winter en om goed onderhoud aan de centrales te plegen.

De energiedeskundige schat het huidige tekort op zeker 3 gigawatt en hij verwacht dat de energiecentrales eind dit jaar tussen de 6 en 9 gigawatt tekort komen. ''Dat valt onmogelijk te compenseren door elektriciteit uit Rusland en Wit-Rusland te importeren.''

Het gevolg zal zijn dat het land geconfronteerd wordt met geregeld - geplande - uitval van de stroomvoorziening zoals afgelopen december. Volgens Chartsjenko moet zelfs worden gedacht aan de situatie zoals die zich voordeed in de jaren na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

In de maanden januari en februari liep de productie van kolen voor de energiecentrales hard terug omdat kolenmijnen in de Donbas door het oorlogsgeweld stil vielen. Ook met de gaslevering waren er problemen in de afgelopen maanden. De helft van alle elektriciteit in Oekraïne komt van kerncentrales, de ander helft van met kolen en gas gestookte centrales en waterkrachtcentrales.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: