In korte tijd maakten drie voormalige parlementsleden, destijds verbonden aan president Viktor Janoekovitsj, een einde aan hun leven. Dat roept vragen op. Is het wel zelfmoord, wellicht uit angst voor vervolging, of zijn ze gestraft voor hun daden? De roep klinkt inmiddels om een onderzoek naar het verband tussen deze drie zelfmoorden in twee weken tijd.
Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken liet vrijdag weten ''geen verband'' te zien tussen de zelfmoorden. Hij gaat er van uit dat de drie voormalige regionale kopstukken tegen een rechtszaak op zagen. ''Als de kans op gevangenisstraf groot is, dan is dat een psychologische klap voor mensen die eerder aan de touwtjes trokken'', zegt ook Michailo Kornijenko, plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken ten tijde van de Oranjerevolutie. Hij heeft er ervaring mee, want ook toen beroofden twee vooraanstaande Oekraïners zich van het leven omdat ze vreesden in de gevangenis te belanden.
De Partij van de Regio's, sinds het vertrek van Janoekovitsj een slapende partij, heeft laten weten dat de dood van het drietal het gevolg is van ''politieke vergelding'' en ''terreur'' door de huidige autoriteiten.
Wie zijn de drie die recent zelfmoord pleegden?
Op 28 februari sprong Michailo Tsjetsjetov uit een raam op de 17e verdieping van zijn appartement in Kiev. De vooraanstaande parlementariër onder Janoekovitsj liet volgens de autoriteiten een briefje achter waarin hij schreef dat hij ''de energie niet meer had om verder te leven en vroeg om vergiffenis en begrip''.
Tsjetsjetov was enkele dagen eerder opgepakt om verhoord te worden over zijn aandeel in de dictatoriale wetten die het parlement op 16 januari vorig jaar aan nam om het protest op Maidan de kop in te drukken. Hij werd op 23 februari op borgtocht vrijgelaten.
Afgelopen dinsdag vond de echtgenote van ex-parlementslid Stanislav Melnik hem dood in de badkamer. Ook hij vroeg in een brief om vergeving. Op donderdag werd Oleksandr Pekloesjenko dood gevonden. Hij had een schotwond in zijn nek. Pekloesjenko werd door het Openbaar Ministerie als toenmalig gouverneur van Zaporizjia verantwoordelijk gehouden voor het gewelddadig uiteen jagen van een demonstratie tegen het bewind van Janoekovitsj.
Bron: AFP
Geen opmerkingen:
Een reactie posten