maandag 23 maart 2015

Spanning in machtsstrijd Ukrtransnafta loopt op

President Petro Porosjenko heeft volgens de staatsveiligheidsdienst SBU opdracht gegeven om de bewakers van het kantoor van olie- en gasbedrijf Ukrnafta in de stad Dnipropetrovsk te ontwapenen. De toegang tot het gebouw wordt al enkele dagen bewaakt door mannen met machinegeweren. Het zou gaan om soldaten van het privéleger van Igor Kolomoiski, de gouverneur van Dnipropetrovsk en bovendien via zijn holding Privat Group voor 42 procent eigenaar van Ukrnafta. De overheid bezit 52 procent van de aandelen.

De situatie rond het olie- en gasbedrijf Ukrnafta begint steeds ernstiger vormen aan te nemen. Nadat gouverneur (en via zijn holding Privat Group eigenaar van 42 procent van de aandelen) had gedreigd dat hij ''wel tweeduizend man'' op de been kan brengen en hij gisteren het gebouw van de buitenwereld afgrendelde, heeft president Petro Porosjenko opdracht gegeven om de bezetters van het kantoor van Ukrnafta in de stad Dnipopetrovsk te ontwapenen.

Het kantoor in Kiev van Ukrtransnafta, waarvan Ukrnafta een dochteronderneming is, wordt nu bewaakt door miliairen van het Dnipro-1 bataljon dat onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt.

De problemen ontstonden donderdagavond nadat directeur Alexander Lasorko van Ukrtransnafta wegens het plegen van malversaties werd ontslagen door de raad van toezicht van het staatsenergiebedrijf Naftogaz werd ontslagen. Lasorko zou de Privat Group van Kolomoiski hebben bevooroordeeld. Het ontslag was tegen het zere been van Kolomoiski die recentelijk ook al werd geconfronteerd met een parlementsbesluit om het vereiste quotum op aandeelhouders te verlagen, waardoor de oligarch minder in de melk te brokkelen kreeg bij het bedrijf.

Kolomoiski overlegde afgelopen vrijdag met president Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek over een oplossing. Hij kreeg gedaan dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar het beleid van Lasorko. Blijkt Lasorko correct te hebben gehandeld, dan mag hij blijven. In de tussentijd zou de door Naftogaz aangestelde directeur Joeri Mirostsjnik de touwtjes in handen. Kolomoiski vertrouwde het kennelijk niet en hij liet het kantoor in Dnipropetrovsk daarom bezetten.

Bronnen: Kiev Post, Unian, Korrespondent

Geen opmerkingen: