dinsdag 17 maart 2015

Regeringscoalitie verdeeld over autonomiewet

Er is onenigheid in de regeringscoalitie ontstaan over het autonomievoorstel voor de Donbas dat president Petro Porosjenko aan het parlement heeft voorgelegd. Dat heeft vice-fractievoorzitter Andrei Teteroek van het Volksfront (van premier Arseni Jatsenjoek) verklaard tegenover journalisten. Teteroek is zelf voorstander van het autonomievoorstel ''omdat het onze onderhandelingspositie versterkt''.

Drie fracties zouden tegen het wetsvoorstel zijn, maar Teteroek wilde niet zeggen om welke fracties het hier gaat. ''Het gaat om eigen politieke motieven van de fractievoorzitters'', was het enige dat hij er verder over kwijt wilde. Maar Igor Kononenko, vice-fractievoorzitter van het Blok-Porosjenko was tegenover het persbureau Unian duidelijker: de Moederlandpartij, Zelfredzaamheid en de Radicale Partij zijn tegen.

Oleksandr Toertsjinov, hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, helpt bij het vinden van een compromis. Dat gaat moeilijk worden, getuige de uitspraak van fractievoorzitter Oleh Liasjko van de Radicale Partij dat het autonomievoorstel neer komt op ''het legaliseren van de Russische bezetting''.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: