donderdag 19 maart 2015

RTL Nieuws: bewijs dat raket MH17 neer schoot

Voor het eerst is er bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een raket. Dit blijkt uit forensisch onderzoek dat RTL Nieuws heeft laten doen naar munitiedelen uit de wrakstukken van het toestel. Internationale experts onderschrijven de conclusie van dit onderzoek: MH17 is neergeschoten met een BUK-raket.

Correspondent Jeroen Akkermans van RLT Nieuws heeft vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne een aantal fragmenten van het moordwapen voor onderzoek meegenomen. Het materiaal is onderzocht door een onafhankelijk instituut, dat op vertrouwelijke basis onderzoek heeft gedaan.

Op de website van RTL Nieuws is de analyse van het bewijsmateriaal te vinden.

Uit het onderzoek naar de chemische samenstelling blijkt dat sprake is van resten van een BUK-raket, waaronder fragmenten uit de springkop – de springlading. Het springkopfragment bestaat uit een laagwaardige staallegering die bij deze vorm van munitie hoort. Uit elektroscopische vergrotingen blijkt dat een fragment een gegoten cyrillisch serieteken uit de Russische taal laat zien met daarnaast een deels afgebroken cijfer 2.

Akkermans heeft het bewuste fragment in november vorig jaar gevonden in een rompstuk van MH17, bij het dorpje Grabova in Oost-Oekraïne. Hij was vier maanden na de ramp in het oorlogsgebied, onder meer om te zoeken naar de waarheid omtrent de dood van de 298 MH17-inzittenden.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: