donderdag 2 juni 2016

Parlement neemt wet hervorming rechtspraak aan

Het parlement heeft vanmorgen een belangrijke wet voor de hervorming van de rechtspraak aangenomen. De regeringscoalitie kreeg daarvoor steun van een deel van de fracties van de Moederlandpartij en Wil van het Volk, van alle parlementsleden van Herstel, 21 onafhankelijke parlementariërs en zelfs een fractielid van het Oppositieblok. Die steun is hard nodig, aangezien de coalitie amper over een meerderheid in het parlement beschikt.

In de wet, ingediend door president Petro Porosjenko, is vastgelegd dat de rechtspraak wordt gedaan door lokale en regionale rechtbanken. Hoger beroep wordt behandeld door de Gerechtshoven, terwijl de Hoge Raad de hoogste rechtbank van het land is. De Hoge Raad bestaat weer uit diverse gespecialiseerde afdelingen die samen ten hoogste 200 rechters mogen tellen.

Rechters worden voortaan niet meer voor het leven benoemd, maar voor vijf jaar. De 1.800 lokale rechters, berucht om hun corruptie, zijn toch niet langer zeker van hun baan. Zij zullen opnieuw moeten solliciteren en moeten bewijzen dat zij in de afgelopen jaren steeds te goeder trouw hebben gehandeld. Bij hun sollicitatie kunnen ze concurrentie krijgen van juristen zonder ervaring als rechter, want die worden door het ministerie van Justitie nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren.
  
Bronnen: Unian, ZIK, Interfax

Geen opmerkingen: