donderdag 15 januari 2015

Toertsjinov waarschuwt voor een totale oorlog

Voormalig parlementsvoorzitter Oleksander Toertsjinov, tegenwoordig secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, meent dat het conflict in Oost-Oekraïne kan uitdraaien op een echte oorlog. Toertsjinov sprak vanmorgen het parlement toe en legde uit dat de opbouw van troepen in de Donbas en in de Russische grensstreek alsmaar door gaat.

Aan de grens zouden 52.000 Russische militairen klaar staan met tenminste 300 tanks, 1.800 pantserwagens, 750 stuks artillerie en raketlanceerinstallaties. Ook zouden 360 gevechtsvliegtuigen en helikopters aan de grens aanwezig zijn.

Hij voorziet twee scenario's voor de komende tijd. ''In het eerste scenario worden we weer aangevallen met grootschalige militaire operaties die vanuit Rusland gesteund worden door het leger. Dat kan uitdraaien op een echte grondoorlog'', aldus Toertsjinov. Het tweede scenario is dat Rusland het conflict gaat bevriezen. ''Dan wordt het een langslepend conflict dat moet leiden tot het uiteenvallen van Oekraïne.''

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier vreest vooral het eerste scenario, zo laat hij weten in een vandaag gepubliceerd interview in de Hannoversche Allgemeine Zeitung. "Het is afschuwelijk dat opnieuw twaalf burgers het slachtoffer zijn geworden als gevolg van een raketaanval. Daarmee is duidelijk dat een grote oorlog in Europa nog altijd tot de mogelijkheden behoort'', aldus Steinmeier.

Hij probeert er samen met de Franse minister Laurent Fabius van alles aan te doen om tot een oplossing van het conflict te komen. Maar: ''Het gaat moeizaam, maar er is ook geen alternatief voorhanden.'' Steinmeier meent dat er alleen een einde aan het oorlogsgeweld komt als alle partijen daar echt naar willen streven. ''Het is ze wel allemaal duidelijk dat een militaire oplossing geen optie is.''

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: