zaterdag 17 januari 2015

Separatisten bijna de baas op luchthaven Donetsk

Het is een kwestie van uren, hooguit een dag of wat, maar dan zal het vliegveld van Donetsk waarschijnlijk helemaal in handen zijn van de separatisten, meldt de NOS. De Cyborgs, de helden van alles wat Oekraïne een warm hart toedraagt, liggen al dagen onder niets ontziend artillerievuur. Niet óf, maar hoelang ze nog standhouden, lijkt de vraag.

Hoe het er precies voorstaat is niet bekend. De door Rusland gesteunde Oost-Oekraïense separatisten van de Volksrepubliek Donetsk (DNR) claimen al een paar dagen dat ze het vliegveld volledig controleren.

Kiev houdt echter vol dat eenheden van de reguliere strijdkrachten en enkele kleinere milities de verdediging nog lang niet hebben opgegeven. Vanochtend zouden er nog munitie en voedsel zijn afgeleverd. Het lijkt er sterk op dat de separatisten het bij het rechte eind hebben. Beelden uit de nieuwe terminal, speciaal gebouwd voor het EK voetbal in 2012, duiden daar op. Net als beeld van een uitstapje voor de loyale pers, dat gisteren werd georganiseerd.

De ultieme vernedering kwam van DNR-leider Zachartsjenko. Die nodigde president Petro Porosjenko uit om een veroverde Oekraïense vlag te komen ophalen.

Dat betekent overigens niet dat de Oekraïense strijdkrachten uit het hele gebied verdreven zijn. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze zich verschanst in dorpjes rond het vliegveld. Hoeveel man er nog over zijn en of die nog een vuist kunnen maken is niet bekend. Schaarse contacten met betrouwbare journalisten duiden op wanhoop onder de manschappen.
Zwaar beschoten

"Er komt niemand", liet een van hen vanochtend weten, de freelance-journalist Oliver Carrol. "We zijn omsingeld. Veel, heel veel verliezen. Heel veel gewonden. Ik kan niet zeggen hoeveel. Kan niet zeggen wie er dood is, wie gewond."

De Cyborgs liggen al maanden onder vuur. Ondanks de wapenstilstand die begin september werd overeengekomen, proberen de strijders van de DNR het vliegveld al die tijd in handen te krijgen. Hoe zwaar het is beschoten, blijkt wel uit een video die gisteren opdook. Met een drone gemaakte camerabeelden tonen aan dat er zowat geen steen meer op de andere staat. En dat terwijl een groot deel van het vliegveld van Donetsk nog maar amper drie jaar oud was.

Strategisch hoeft verlies van het vliegveld geen ramp te zijn voor Kiev. Het beheerst geen belangrijk gebied en er zijn nauwelijks verbindingsroutes. Vliegtuigen kunnen er ook nu al niet meer opstijgen of landen. Maar het zou wel een enorme klap voor het moreel van de Oekraïense troepen zijn en een psychologische dreun voor de bevolking. Als de onverslaanbaar geachte Cyborgs toch verslagen kunnen worden, geldt dat misschien ook voor de rest van de strijdkrachten.

Zeker als manschappen, wapens en materieel uit buurland Rusland de DNR-gelederen blijven versterken.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: