vrijdag 16 januari 2015

Porosjenko: 'Verdedigers luchthaven doen het onmogelijke'

De eenheden van het Oekraïense leger hergroeperen zich en krijgen versterking op de meest kritieke plaatsen waar ze onder vuur liggen van de pro-Russische rebellen. President Petro Porosjenko deed deze aankondiging vanmorgen op een bijeenkomst met de voorzitters van de parlementsfracties. Volgens de president is het leger aanzienlijk sterker geworden in de afgelopen vier maanden.

Porosjenko zei blij te zijn met de steun van het parlement voor nieuwe mobilisaties van soldaten, waarbij de eerste 50.000 lichting al komende dinsdag onder de wapens wordt geroepen. De maximum leeftijd van de nieuwe rekruten is door het parlement van 25 naar 27 getild. De rekruten worden niet meteen naar het front gestuurd, aldus Porosjenko.

Hij benadrukte dat de soldaten die de luchthaven van Donetsk verdedigen ''het onmogelijke hebben gedaan'' en sprak van ''erg professionele en moedige acties van de 'cyborgs' die getuigen van discipline''. Door het sturen van versterkingen zou gisteren voorkomen zijn dat de separatisten de luchthaven in handen krijgen.

De rebellen hebben vanmorgen de aanval weer ingezet op de luchthaven, zoals duidelijk te horen is (en soms te zien) op de webcam in het noordwesten van de stad Donetsk. Er zouden ook vandaag weer gewonden zijn onder de Oekraïense soldaten.

Er zouden in 24 uur tijd zes soldaten zijn gedood, terwijl achttien gewond raakten. Adviseur Joeri Birjoekov meldt volgens het persbureau Reuters dat het gevecht om de luchthaven in volle hevigheid woedt. ''Er is een hevige strijd gaande daar. De spanning en de situatie is het ergste wat ik tot nu toe heb meegemaakt'', schrijft Birjoekov op zijn Facebookpagina.

Bronnen: Interfax, Ukraine Today, RT, Reuters

Geen opmerkingen: