woensdag 7 januari 2015

OVSE: situatie in Oost-Oekraïne verslechtert

De OVSE constateert in een vanmorgen gepubliceerd rapport dat de situatie in Oost-Oekraïne verslechtert. Er was sprake van 69 incidenten tussen zondagmorgen 8.00 uur en maandagmorgen 8.00 uur. Het bestand werd in die 24 uur tot 37 maal toe geschonden door de pro-Russische rebellen in Donetsk en 32 maal door het Oekraïense leger.

De meeste schietincidenten waren rond de al maandenlang dor de rebellen belegerde luchthaven van Donetsk, op de zuidelijke route naar het dorp Piski en in het dorp zelf. Ook in de buurt van de dorpen Nikisjine, Tsjernoechine en Debaltseve werd geschoten.

Een woordvoerder van de Volksrepubliek Donetsk liet vanmorgen aan het persbureau Interfax weten dat het staakt-het-vuren gisteren 24 maal is geschonden door het Oekraïense leger. Er zou met lichte wapens, maar ook met artillerie zijn geschoten.

Ook het leger meldt aanvallen, maar dan van de rebellen. Zo zouden in de (orthodoxe) kerstnacht tussen 18.00 en 6.00 uur tot vijftien maal toe posities van het leger zijn aangevallen, onder meer in Piski. De dorpen Tsjernoechine en Debaltseve zouden gisteravond kort met artillerie zijn beschoten.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: