zaterdag 17 januari 2015

Onduidelijkheid situatie luchthaven duurt voort

De situatie op en rond de luchthaven van Donetsk blijft onduidelijk. Terwijl Tetjana Richkova, lid van een vrijwilligersbataljon, vanaf de luchthaven op haar Facebookpagina meldt dat de rebellen om een gevechtspauze hebben gevraagd om hun doden en gewonden af te voeren, volharden de separatisten in hun meldingen dat alle Oekraïense soldaten de luchthaven inmiddels hebben verlaten.

Het ministerie van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk heeft het Russische persbureau Interfax vanmorgen laten weten dat gistermiddag nog twintig Oekraïense militairen aanwezig waren, maar dat tegen de avond de laatste vijf zich terugtrokken. ''Op dit moment is de luchthaven volledig onder onze controle.'' Tegelijkertijd wordt aangevoerd dat de aanwezigheid van het leger in omliggende plaatsen als Peski en Andrejevka is toegenomen.''

Richkova meldt op haar beurt dat zij en medevrijwilliger Dmitri Martsjenko, maar ook de aanvoerder van hun eenheid nog altijd aanwezig zijn. ''Nieuwe munitie werd door de commandant van onze brigade persoonlijk afgeleverd. Afval in de terminal staat in brand, maar we beschikken nu over brandblussers. Het leger heeft de controle over de luchthaven, we krijgen veel artilleriesteun.''

Tegelijkertijd melden andere bronnen echter dat de soldaten omsingeld zijn, geen versterking krijgen en dat het een kwestie van tijd is dat zij hun verzet moeten opgeven of gedood worden.

Artillerie van de pro-Russische rebellen zou sinds gisteravond 18.00 uur liefst 44 maal hebben gevuurd op de omgeving van de luchthaven, met name de dorpen Piski en Tonenke waren het doelwit.

Bronnen: Censor.net, Interfax

Geen opmerkingen: