zaterdag 10 januari 2015

Onderzoek: Russische eenheid haalde HM17 neer

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat vlucht MH17 op 17 juli is neergehaald door een Boek-raket. Dat melden het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, weekblad Der Spiegel en het AD na eigen onderzoek.
Correctiv schrijft dat inwoners van het dorpje Snizhne in de middag van 17 juli hebben gezien dat een Boek-raket is gelanceerd. Ook de vermoedelijke plek van de lancering is bekend: een veldje langs de spoorlijn net ten noorden van het dorp.

Soldaten van de 53ste luchtverdedigingsbrigade van het Russische leger uit Koersk leverden de raket waarmee is geschoten. Dat meldt het AD. Uit nieuw fotomateriaal blijkt dat Russische militairen van de raketbrigade eind juni 'op verlof' zijn gestuurd door het leger, zodat ze in militaire kleding zónder herkenningstekens konden opereren in Oost-Oekraïne.
 
De soldaten reden op 23 juni met een konvooi met militair materieel naar rebellengebied in Oost- Oekraïne. In dat konvooi bevonden zich Boek-raketsystemen, blijkt uit video-opnamen. Een Boek-systeem uit dat konvooi is op 17 juli op diverse plekken in Oost-Oekraïne gespot, onder andere in de stad Snizjne. Voor het eerst vertellen meerdere getuigen hoe de raket die MH17 neerhaalde, werd afgevuurd vanuit een veld in het noorden van Snizjne. 

Rebellenleiders geven toe dat Russische militairen 'op verlof' met hen meevochten in Oost-Oekraïne. Onder hen is zeker één geschoolde officier van de 53ste raketbrigade uit Koersk, die half juni 'op verlof' ging: een week voordat het konvooi naar Oost-Oekraïne vertrek.  De gebeurtenissen in Oost-Oekraïne worden door een soldaat van de brigade betiteld als 'staatsgeheim'. 

De journalisten van Correctiv zeggen dat ze in Snizjne hebben gesproken met anonieme getuigen. Die hebben de lanceerplek aangewezen en hen verteld over lawaai, explosies en dikke, zwarte rook die ze hebben gezien. Kort daarna vielen wrakstukken van de Boeing uit de lucht.
De getuigenissen sluiten aan bij eerdere bevindingen van de Britse onderzoeker Eliot Higgins. Hij reconstrueerde met beschikbaar foto- en videomateriaal overtuigend de bewegingen van een Boek-lanceerinstallatie op 17 juli. Een dieplader met een Boek-installatie reed die dag van Donetsk via Torez naar Snizjne. Daags na het neerschieten van de MH17 ging de installatie naar Rusland.
 
In het nieuwe onderzoek worden ook anonieme kenners van de Russische krijgsmacht opgevoerd. Zij zeggen dat jaren van training nodig zijn om een Boek-installatie te kunnen bedienen. Het is volgens hen ondenkbaar zijn dat Oekraïense separatisten dat kunnen. Daarom kan het niet anders dan dat het een Russische installatie was, die door Russische militairen is bediend, aldus de anonieme bronnen.

Klik hier voor de speciale reconstructiepagina van Correctiv, Der Spiegel en het AD

Geen opmerkingen: