vrijdag 9 januari 2015

Mogherini ziet ruimte ontstaan voor oplossing

De Europese Unie ziet enige verbetering in de opstelling van de partijen in het conflict in Oost-Oekraïne. Daarbij speelt volgens Federica Mogherini, de Europese commissaris voor Buitenlandse Zaken, de meer constructieve houding van Rusland een belangrijke rol. Rusland zou nu bereid zijn concessies te doen in belangrijke situaties als die in Oekraïne, Syrië en de onderhandelingen over de Iraanse kernreactoren.

''In Oekraïne is de situatie ten opzichte van enkele weken geleden enigszins verbeterd. Volgens de Oekraïense autoriteiten is er nu ook wat meer ruimte gekomen bij de onderhandelingen'', zegt Mogherini in een interview met het persbureau Reuters, waarin ze de hoop uitspreekt dat de verhoudingen met Rusland ''een nieuw tijdperk'' in zijn gegaan.

Mogherini is duidelijk positiever dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel die gisteren nog eens duidelijk maakte dat de Europese Unie de sancties tegen Rusland niet eerder moet opheffen dan dat voldaan is aan het twaalf punten tellende vredesplan dat begin september in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd opgesteld.

De Franse president Francois Hollande liet eerder deze week weten dat de sancties wat hem betreft in ieder geval wel deels van tafel mogen omdat president Vladimir Poetin hem had gezegd dat hij Oost-Oekraïne niet wil opeisen.

De Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics is vandaag in Kiev en reist zondag naar Moskou. Hij doet dat als voorzitter van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Rinkevics sprak gisteren met Mogherini en zegt vandaag en zondag ''op verkenningstocht'' te gaan om te horen welke mogelijkheden er zijn om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen.

Bron: Reuters


Geen opmerkingen: