maandag 5 januari 2015

Girkin roept op tot vertrek Russische huurlingen

De voormalige rebellenleider Igor Girkin heeft Russische huurlingen opgeroepen om zich niet te mengen in de strijd tussen verschillende groeperingen onder de separatisten. Hij adviseert hen volgens de Ukrajinska Pradva zelfs om de Donbas maar te verlaten.

Girkin, ook bekend onder de naam Strelkov, doet deze oproep na de dood op nieuwjaarsdag van Batman, de aanvoerder van de 4e Brigade van de Volksrepubliek Loehansk. Oleksandr Bednov zou geliquideerd zijn in een onderlinge machtsstrijd van de pro-Russische rebellen. ''Als Batman het al verdiende om gearresteerd of gedood te worden, dan had dat op een nettere manier gekund en niet door hem in een hinderlaag te lokken'', meent Girkin. Officieel werd Bednov gedood bij een poging hem te arresteren.

Girkin vertrok enkele maanden geleden. De voormalige officier van de Russische militaire inlichtingendienst meent dat hij een groot risico had gelopen om gedood te worden als hij langer in Oost-Oekraïne was gebleven. Op de website van de 4e Brigade van Batman wordt gemeld dat inmiddels al veel Russische 'vrijwilligers' het gebied hebben verlaten.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: