donderdag 22 januari 2015

Amnesty veroordeelt 'parade' van krijgsgevangenen

Amnesty International heeft de behandeling van krijgsgevangenen door de pro-Russische separatisten veroordeeld. Een twaalftal Oekraïense soldaten, gisteren gevangen genomen bij de strijd om het vliegveld van Donetsk, werd vandaag naar de plek gebracht waar eerder op de dag een trolleybus door een mortiergranaat werd geraakt. Daarbij kwamen, de berichtgeving loopt uiteen, tussen de acht en mogelijk vijftien mensen om het leven.

De soldaten moesten op straat knielen bij de bus en liepen de kans gelyncht te worden door boze inwoners van Donetsk. Amnesty meldt een video te hebben gezien waarbij tenminste één soldaat werd geslagen. De mensenrechtenorganisatie noemt de berichtgeving over de 'parade' van krijgsgevangenen ''in strijd met de internationale wetgeving''.

Amnesty wil ook dat er een grondig onderzoek komt naar wie de mortiergranaat op de trolleybus heeft afgeschoten. De Oekraïense regering wijst naar de separatisten, vanuit Rusland is woedend gereageerd en krijgt het Oekraïense leger de schuld.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: