dinsdag 8 april 2014

Zeventig arrestaties verricht in Charkiv

Met een 'anti-terroristische' operatie in Charkiv zijn in de afgelopen nacht 70 pro-Russische activisten gearresteerd voor het bezetten van het provinciehuis. Het centrum van de stad, in het bijzonder de metrostations, werd enige tijd afgesloten om te voorkomen dat de activisten weg konden komen. Zij worden verdacht van activiteiten die de opdeling van Oekraïne tot gevolg hebben en van het massaal verstoren van de openbare orde, zo heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken het persbureau Interfax laten weten.

Vice-premier Vitali Jarema is in Donetsk, waar hij heeft laten weten dat het door separatisten bezette provinciehuis vandaag niet wordt ontruimd. Er is in de afgelopen nacht gesproken met de pro-Russische groep die sinds zondagavond in het gebouw zit en daar de onafhankelijke Volksrepubliek Donetsk heeft uitgeroepen.

Miljardair Rinat Achmetov zou ook deelnemen aan de bemiddelingsgesprekken die tot doel hebben dat het provinciehuis zonder geweld wordt ontruimd. Eerder was wel bekend geworden dat het door een pro-Russische groep bezette gebouw van de staatsveiligheidsdienst SBU in Donetsk is ontruimd.

Bronnen: Reuters, Itar-Tass

Geen opmerkingen: