zaterdag 12 april 2014

Bezetting in Sloviansk lijkt het nieuwe Krimscenario

Een grimmige sfeer in Slaviansk.
Gewapende mannen hebben twee checkpoints op belangrijke toegangswegen naar de 125.000 inwoners tellende Oost-Oekraiense stad Sloviansk opgezet. Ze zijn volgens een verslaggever van de Kyiv Post gekleed als de Russische soldaten die eerder de Krim bezetten. Ze dragen militaire uniformen, hebben kogelvrije vesten en zijn gewapend met kalasjnikovs.

Een aantal van hen heeft zich meester gemaakt van het politiebureau en het districtsbureau van de staatsveiligheidsdienst SBU. Binnen zouden zich zeker 400 handwapens, tien machinegeweren en de nodige munitie bevinden. De wapens zijn onder sympathisanten uitgedeeld inmiddels. De burgemeester, op bijgaande foto in de rode jas, heeft zich bij de separatisten aangesloten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken constateert dat het de bezetters van het politiebureau enkel is begonnen om de wapens, aangezien ze tot nu toe geen eisen hebben gesteld.

Bij de aanval op het politiebureau werd in de lucht geschoten en traangas en rookbommen gebruikt. Agenten werden gegijzeld, maar rond het middaguur bevrijd door onbekende gewapende mannen. Het lot van politiechef Oleksander Davidjenko is vooralsnog onbekend. Hij zou niet in het politiebureau aanwezig zijn geweest.

Ook in Sjachtarsk werd het politiebureau overvallen. Een poging om het gebouw van het Openbaar Ministerie in Donetsk te bezetten, mislukte evenwel. Er zouden aanwijzingen zijn dat getracht wordt om dit weekeinde nog meer overheidsgebouwen in bezit te nemen.

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken liet vanmorgen weten dat hij hard wil optreden en zelfs speciale troepen wil inzetten, maar die zijn nog niet gesignaleerd. Pro-Russische betogers in Slaviansk roepen 'Donbass is Rusland' en 'Sloviansk is een Russische stad', terwijl journalisten vijandig worden bejegend en te horen krijgen dat ze 'maar terug naar Kiev' moeten gaan.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: