zaterdag 5 april 2014

Rusland eist 8,3 miljard euro aan 'gasschuld' op

De topman van het Russische gasbedrijf Gazprom, Aleksej Miller, heeft zaterdag gezegd dat Oekraïne de Russische energiereus nog 8,3 miljard euro moet betalen. Dat zou de korting die Rusland de voorbije vier jaar aan Kiev heeft gegeven voor het leveren van gas moeten compenseren. Oekraïne denkt er niet aan om te betalen.

De korting was vastgelegd in het in april 2010 getekende Akkoord van Charkiv, dat de verlengde aanwezigheid van de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol, op de Krim, nog tot 2017 garandeerde. Aangezien dat akkoord deze week ongedaan is gemaakt, moet Oekraïne de achterstallige 8,3 miljard euro ophoesten, zei Miller in een interview met Russische staatszenders.

"Rusland heeft wel betaald voor zijn vloot in Oekraïne", zei Miller, "dus kan je zeggen dat wij op voorhand al hebben betaald. Dat teveel willen wij nu terug." Sevastopol, en de Krim, zijn na een in het Westen omstreden volksraadpleging weer deel geworden van de Russische Federatie.

Moskou had eerder deze week het akkoord van Charkiv opgeblazen, ervan uitgaande dat dit geen zin meer heeft nu de Krim Russisch grondgebied is geworden. Sinds de staatsgreep in Kiev moet Oekraïne de volle pot betalen voor zijn gas: 354 euro per duizend kubieke meter. Gazprom wil de onmiddellijke betaling van 1,6 miljard euro voor recente leveringen.

Oekraïne aanvaardt, bij monde van de interim-premier Arseni Jatsenjoek, de nieuwe gasprijs die Rusland oplegt, niet. Jatsenjoek heeft het over een "economische agressie" en noemt de politieke druk vanuit Moskou onaanvaardbaar. Hij wil niet meer dan 196 euro betalen.

Bronnen: DeStandaard, Interfax

Geen opmerkingen: