dinsdag 15 april 2014

Polen: NAVO moet troepen naar Oost-Europa sturen

De Poolse minister Tomasz Siemoniak vindt dat de NAVO een aanzienlijke troepenmacht naar Oost-Europa moet sturen, ongeacht wat Rusland daarvan vindt. In een interview met het persbureau Reuters zegt Siemoniak dat de bezetting van de Krim voldoende aanleiding is, want daardoor is Europa in de grootste crisis sinds de Koude Oorlog terecht gekomen. Polen voelt zich bedreigd en dat geldt volgens de minister ook voor andere Oost-Europese landen.

"Als er troepen aan de grens staan en de Russische wet staat het toe, ondanks internationale bezwaren, om een buurland binnen te vallen, dan is de vrees gerechtvaardigd dat dit ook daadwerkelijk staat te gebeuren'', aldus Siemoniak. De NAVO zegt dat er een troepenmacht van 40.000 militairen aan de Oekraïense grens staat. Die bewering wordt gestaafd met satellietfoto's.

De Poolse regering heeft daarom eerder al gevraagd om 10.000 NAVO-militairen. Dat is niet gebeurd, maar wel houdt de Verenigde Staten er nu vaker oefeningen en zijn er twaalf F-16's gestuurd. Siemoniak vindt dat er meer moet gebeuren: "We moeten de oostflank van de NAVO versterken.''

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: