donderdag 10 april 2014

Poetin: Europa moet gasschuld helpen oplossen

De Russische president Vladimir Poetin wil de immense gasschuld van Oekraïne op korte termijn bespreken met de regeringsleiders van de Europese landen die aardgas van Rusland afnemen. Dat heeft zijn woordvoerder Dimitri Peskov vanmiddag laten weten. Hij noemt de situatie ''kritiek''.

Poetin heeft de regeringsleiders een brief gestuurd waarin hij zijn bezorgdheid uitspreekt over de Oekraïense schuldenlast die niet alleen de gasleverantie aan Oekraïne bedriegt, maar ook die van de landen die via de pijplijn door dit land hun gas krijgen. In de brief doet Poetin een aantal concrete voorstellen, die verder niet worden toegelicht door Peskov.

In de afgelopen dagen deden de nodige verhalen de ronde. Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom zou overwegen de gaskraan (deels) dicht te draaien, maar ook om Oekraïne vanaf 1 mei vooruit te laten betalen als de oude schulden voor die datum niet zijn afbetaald. De totale Oekraïense schuld bedraagt volgens Rusland nu 16 miljard Amerikaanse dollar, waarvan 2,2 miljard aan onbetaalde gasrekeningen.

Gazprom verdubbelde anderhalve week geleden zo'n beetje de gasprijs die nu 480 dollar per duizend kubieke meter bedraagt. Het Oekraïense Naftogaz had al achterstand opgebouwd bij de betalingen, maar de rekening over maart wordt volgens minister Joeri Prodan van Energie en Kolen pas betaald als Gazprom de prijs weer verlaagt.

Deze maand zou nog helemaal geen gas van Gazprom zijn afgenomen. ''Dat is nog niet nodig, we hebben de tijd'', aldus Prodan met een verwijzing naar de ondergrondse gasvoorraad die Oekraïne heeft door de zachte winter.

Bronnen: Itar-Tass, Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: