maandag 14 april 2014

Oekraïne vraagt VN een vredesmissie te sturen

Interim-president Oleksander Toertsjinov heeft de Verenigde Naties gevraagd om een vredesmissie naar het oosten van Oekraïne te sturen. In een telefoongesprek met secretaris-generaal Ban Ki Moon gaf Toertsjinov ook de wens te kennen om samen met de VN een anti-terroristische actie op te zetten. De kans dat er daadwerkelijk een vredesmissie komt, is klein. Rusland kan als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad daarover een veto uitspreken.

Toertsjinov heeft verder vanmiddag een geheim wetsvoorstel van de Nationale Veiligheidsraad ondertekend waarin maatregelen staan om de 'terroristische dreiging tegen te gaan en de grenzen van Oekraïne te beschermen'.

Presidentskandidaat Joelia Timosjenko gaf vanmorgen nog te kennen dat zij tegen het gebruik van geweld is tegen de separatisten die in het oosten van het land het ene na het andere overheidsgebouw bezetten en daarbij zelf het geweld niet schuwen. Vanmiddag gaf zij echter te kennen ze toch achter de regering staat als die gaat ingrijpen. Timosjenko riep de bevolking op tot een algemeen mobilisatie en ze vroeg om militaire interventie van het Westen.

De afdeling Donetsk van de Partij van de Regio's houdt woensdag een spoedvergadering om de eisen van de inwoners van de provincie Donetsk aan te horen om die vervolgens bij de regering in Kiev neer te leggen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: