dinsdag 15 april 2014

Obama vraagt weer om weghalen troepen

President Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben opnieuw telefonisch contact gehad over de situatie in Oekraïne. Obama uitte in het gesprek zijn zorgen. Hij heeft Poetin gevraagd om al zijn invloed aan te wenden om de bezetting van overheidsgebouwen door pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne te beëindigen. Het gesprek vond plaats op initiatief van Rusland.

De Verenigde Staten willen nog altijd een diplomatieke oplossing, maar volgens Obama draagt Rusland nog niet bij aan een dergelijke oplossing. Hij vroeg Poetin om de Russische troepen bij de grens met Oekraïne weg te halen. Poetin sprak de Westerse beschuldigingen tegen dat de onrust in het oosten van Oekraïne wordt gecoördineerd door Rusland. Ook vroeg hij Obama om de Oekraïense regering te ontmoedigen om geweld te gebruiken tegen de activisten.

Obama en Poetin spraken eind vorige maand voor het laatst met elkaar. Sindsdien is de onrust in Oekraïne verder toegenomen. Gewapende pro-Russische activisten houden overheidsgebouwen bezet. Een ultimatum van de Oekraïense regering om de gebouwen te ontruimen is al twee keer verlopen.

Later deze week zijn er in Genève gesprekken over de crisis tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne en de buitenlandcoördinator van de EU.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: