dinsdag 1 april 2014

NAVO: nog geen terugtrekking troepen gezien

Volgens de NAVO hebben de Russen tussen 35.000 en 40.000 militairen aan de grens met NAVO-partner Oekraïne gestationeerd. Het westerse bondgenootschap is vooral uiterst bezorgd over de talrijke Russische eenheden die zich al dagenlang niet hebben bewogen.

Dat verklaarde een hooggeplaatste NAVO-officier dinsdag in Brussel, waar de NAVO zich in haar hoofdkwartier over de crisis buigt. Volgens de officier vinden er elke dag ook troepenbewegingen plaats, waarbij het mogelijk om oefeningen gaat. "Maar we hebben nog geen terugtrekking gezien. Anders zouden we dat met grote zekerheid weten'', aldus de officier. Eerder zeiden de Russen dat ze een deel van de troepen zouden terugroepen.

De NAVO gaat 'praktische' steunmaatregelen nemen voor Oekraïne, dat het slachtoffer is van een 'agressie' vanwege Rusland, en om zijn Oost-Europese lidstaten, die vrezen voor een nieuw Russisch expansionisme, gerust te stellen. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dinsdag verklaard. 

De ministers van Buitenlandse Zaken van de verdragsorganisatie vergaderen gedurende twee dagen in Brussel. Het gaat om hun eerste bijeenkomst sinds de annexatie van de Krim door Moskou. "Vandaag gaan we ons vastberaden engagement tonen over de collectieve verdediging van onze lidstaten. Defensie begint bij ontrading. We gaan de noodzakelijke maatregelen treffen om de wereld duidelijk te maken dat geen enkel dreigement tegen NAVO-bondgenoten zal slagen", zei de afscheid nemende NAVO-baas kort voor het begin van de vergadering.

"We gaan een akkoord vinden over de middelen om onze partner, Oekraïne, te steunen met politieke en praktische maatregelen in het kader van ons langdurige samenwerking", voegde Rasmussen er nog aan toe.

Bronnen: Europa Nu, DeStandaard

Geen opmerkingen: