maandag 7 april 2014

Jefremov wil onderhandelen met separatisten

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's in het parlement vindt dat de regering bemiddelaars moet aanwijzen die gaan praten met de pro-Russische activisten in het oosten van het land. ''We moeten uitvinden wat deze mensen beweegt en dan maatregelen treffen om de rust terug te krijgen'', aldus Jefremov vanmiddag tegenover verslaggevers in Kiev.

De Partij van de Regio's is bereid daarin mee te doen, maar Jefremov constateert tegelijkertijd dat hij nog geen gehoor heeft gevonden bij de regering. Hij veroordeelt in ieder geval de felle reactie uit de hoofdstad op de recente gebeurtenissen in Donetsk, Loehansk en Charkiv. ''Ons land is geradicaliseerd en het is verkeerd om nu alles als provocaties aan te merken. Verwijten als zou hij persoonlijk betrokken zijn bij het creeren van de onrust in het oosten, in Loehansk in het bijzonder, wees Jefremov resoluut van de hand.

Jefremov's voormalige partijgenoot Volodimir Landik onthulde vanmiddag in een door Espreso TV uitgezonden interview dat de pro-Russische activisten in Loehansk elk 500 dollar (365 euro)uitgekeerd krijgen voor elke aanval die ze uitvoeren. Het geld zou uit Moskou komen, van de familie van de verdreven president Viktor Janoekovitsj en van Jefremov, aldus Landik.

Hij beweert ook dat de inwoners van Loehansk weinig moeten hebben van de separatisten. Het zou gaan om de huurlingen - in Oekraïne titoesjki genoemd - die eerder het centrum van de hoofdstad Kiev onveilig maakten ten tijde van het anti-regeringsprotest daar.

De gebeurtenissen van gisteren en vandaag zijn volgens onderzoeksjournalist Serhei Lestsjenko het gevolg van een ontmoeting tussen de Oekraïense miljardair Rinat Achmetov en de Russische president Vladimir Poetin. De twee ontmoetten elkaar eind maart-begin april in Moskou. Lestsjenko zegt deze beschuldiging te baseren op informatie van een betrouwbare bron.

De bezetters van het provinciehuis in Donetsk zijn volgens lokale media inmiddels bewapend met machinegeweren en zelfs een raketwerper. Ze kregen de wapens vanmiddag aangereikt.

Bronnen: Interfax, Ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: