donderdag 24 september 2020

Zelenski: Oekraïne zit in tweede golf coronavirus

Oekraïne zit volgens president Volodimir Zelenski middenin de tweede golf van besmettingen met het coronavirus. ''Helaas wel, met dagelijks zo'n 3.000 nieuwe besmettingen. Afgelopen voorjaar hadden we nog tussen de 100 en 300 besmettingen, op 40 miljoen inwoners'', merkte de president vanmiddag op tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Slowaakse president Zuzana Čaputová in Bratislava. Zelenski noemde het inreisverbod voor buitenlanders een verstandig besluit ''dat we gaan opheffen zo gauw de situatie met het coronavirus verbetert''.

Gisteren kwamen er 3.372 nieuwe bevestigde besmettingen met het virus bij, sinds half maart in totaal al 188.106. Er liggen nu 100.891 mensen in de ziekenhuizen, gisteren kwamen er 1.532 nieuwe patiënten bij. Met 52 nieuwe sterfgevallen gaat het nu al om 3.757 doden door het coronavirus. Er werden 51.841 tests uitgevoerd.

Tot nu toe zijn volgens minister Maksim Stepanov 12.158 kinderen en 14.165 gezondheidswerkers ziek geworden van het coronavirus en opgenomen in een ziekenhuis. Er zijn twee kinderen overleden aan complicaties, het tweede sterfgeval was gisteren.

Somber nieuws ook uit de hoofdstad, waar directeur Oleh Roeban van de gemeentelijke dienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming de verwachting heeft uitgesproken dat in Kyiv minstens tot maart volgend jaar 'code oranje' zal gelden. ''Volgens de meest optimistische verwachtingen'', aldus Roeban die wel opmerkte dat de situatie in de hoofdstad zich enigszins aan het stabiliseren is. Gisteren waren er 330 nieuwe besmettingen en twee sterfgevallen.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: