De manier waarop het Oekraïense parlement om gaat met nieuwe benoemingen van openbare aanklagers voor grote corruptiezaken kan er voor zorgen dat de Europese Unie de visumplicht weer invoert voor Oekraïners. Ook staat een nieuwe steunverlening van 1,5 miljard euro op de tocht, waarschuwt Viola von Cramon-Taubadel, die voor het Europese Parlement rapporteert over de corruptiebestrijding, of beter de tekortkomingen daarvan.
Haar waarschuwing zorgde voor onrust, maar inmiddels heeft EU-ambassadeur Matti Maasikas in een interview met het nieuwsagentschap RBC geruststellende woorden gesproken. ''We zijn ongerust over wat zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld rond het nationaal anti-corruptiebureau NABOe. Natuurlijk kunnen we geen commentaar geven op het oordeel van het Constitutionele Hof over de manier waarop de nieuwe directeur van de NABOe is benoemd, maar we willen wel graag helderheid'', aldus Maasikas.
Om er aan toe te voegen ''dat er nog geen onomkeerbare stappen zijn genomen''. Wel voegde hij er aan toe dat het eerdere besluit om de visumplicht voor Oekraïners af te schaffen jaarlijks wordt geëvalueerd. Een eventueel besluit om de visumplicht weer in te voeren is aan de Europese Commissie.
De kritiek van Von Cramon-Taubadel richt zich vooral op de samenstelling van een commissie die de nieuwe hoofdaanklager voor grote corruptiezaken van het Openbaar Ministerie die bestaat uit volstrekt onervaren parlementsleden. ''Terwijl de internationale gemeenschap zich druk maakt over wat zich in Wit-Rusland afspeelt. Dit gaat niet werken'', aldus Von Cramon-Taubadel.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten