zaterdag 5 september 2020

Peiling: veel wantrouwen jegens autoriteiten

De Oekraïners hebben vooral vertrouwen in het leger, de kerk en de (oorlogs)vrijwilligers. Ook de media komen er nog gunstig uit in een opiniepeiling van het Razoemkov Center en de Ilko Koetsjeriv Democratic Initiatieves Foundation. Het leger krijgt het vertrouwen van 65 procent van de ondervraagden, de kerken en vrijwilligersorganisaties beide 63 procent. 

De hulpverleners van het ministerie voor Noodsituaties en de vrijwilligersbataljons die in Oost-Oekraïne vechten beide 53 procent, de Grensbewaking 52 procent, de media 50 procent, de Nationale Garde 49 procent en publieke organisaties 47 procent.

Uit de peiling blijkt ook dat 49 procent van de Oekraïners geen vertrouwen heeft in president Volodimir Zelenski. Het parlement komt er met 75 procent wantrouwen slecht vanaf, terwijl het kabinet door 72 procent wordt gewantrouwd. De Oekraïense overheid als geheel wordt door 78 procent gewantrouwd. groot wantrouwen onder de bevolking is er ook voor de rechtspraak (77,5 procent wantrouwen), het Hooggerechtshof (69 procent) en de lokale rechtbanken (67,5 procent), het Openbaar Ministerie (73 procent) en het anticorruptiebureau NABOe (71 procent). 

De meeste mensen moeten ook niets hebben van politieke partijen en vakbonden, die door respectievelijk 71 en 50 procent worden gewantrouwd. De opiniepeiling werd door Nederland bekostigd uit een Matra-subsidie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: