zondag 6 september 2020

Bestand Oost-Oekraïne heeft langste tijd gehad

Het bestand in Oost-Oekraïne dreigt na iets meer dan vijf weken zonder noemenswaardig geweld ten einde te lopen. Denis Poeshilin van de separatisten in Donetsk kondigde gisteren aan dat de rebellen maandagochtend het Oekraïense leger gaan aanvallen, als vergelding voor een eerdere schending van het staakt-het-vuren door het leger.

Volgens Poeshilin beginnen de door Rusland aangestuurde rebellen morgenochtend om acht uur met het beschieten van legerposities bij het dorp Shoemi als het leger niet voor die tijd besluit om alle loopgraven weer dicht te gooien die daar in de afgelopen weken zijn gegraven. De Oekraïense regering heeft verzocht om een spoedoverleg van de zogenoemde contactgroep in Minsk. Het is momenteel niet duidelijk of dit overleg vandaag nog plaats heeft.

De rebellen hebben dat niet afgewacht. Ze voerden vanmiddag al een beschieting met een granaatwerper uit op legerposities in de buurt van het stadje Krasnohorivka. Daarbij werd een Oekraïense soldaat gewond. In de afgelopen weken kwam het weleens tot een schermutseling, hooguit drie aanvallen op een dag. Er zijn sinds het ingaan van het bestand geen doden meer gevallen langs de 450 kilometer lange frontlijn.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: