maandag 21 september 2020

Nieuwe indeling codes rood, oranje, geel en groen

De autoriteiten hebben een nieuwe lijst gepubliceerd van steden en gebieden waar code rood, oranje, geel of groen geldt vanwege het coronavirus. Code rood geldt nu voor de stad Chop in de provincie Transkarpatië, de districten Peremishljani en Poestomiti in de provincie Lviv, de stad Bezahani en de districten Zalishtsjtsjitski, Zbarazki en Ternopilski in de provincie Ternopil. De strengste quarantainemaatregelen gelden ook voor het stadje Slavoeta en het district Volotsjiski in de provincie Chmelnitski, het stadje Kaniv in de provincie Tsjerkasi, de districten Hertsa en Kelmenetski in de provincie Tsjernivtsi, het stadje Nizhin en het district Nosivski in de provincie Tjsernihiv. 


Als driekwart van de bedden in de ziekenhuizen vijf dagen op rij bezet zijn door coronapatiënten en het aantal besmettingen per 100.000 inwoners vijfmaal hoger is dan het gemiddelde gedurende veertien dagen, geldt code rood. Waar code rood geldt, rijdt het openbaar vervoer niet, zijn winkelcentra, cafés en restaurants gesloten. Ook de scholen zijn hier dicht.

Ook waar code oranje geldt, zijn diverse beperkingen. Het openbaar vervoer mag weer rijden, maar wel met de restrictie dat hooguit de helft van de stoelen bezet mag zijn. Hostels en kampen zijn gesloten, restaurants en nachtclubs moeten voor middernacht dicht en er zijn beperkingen opgelegd aan fitnesscentra, theaters en kinderkampen. Bijeenkomsten met meer dan honderd personen zijn verboden.

Code oranje geldt nu in hoofdstad Kyiv en in de provincie Vinnitsja voor de stad Vinnitsja en het stadje Kozjatin. Provincie Volin: het stadje Novovolinsk en de districten Kivertsi en Manevitsji. Provincie Zjitomir: het stadje Korosten en de districten Loehinski en Ovroetski. Provincie Transkarpatië: de stad Oezjgorod en de districten Rachivski en Oezjgorodski. Provincie Zaporizja: district Polohivski. Provincie Ivano-Frankivsk: de stad Ivano-Frankivsk, de stadjes Kaloesh en Kolomja, en de districten Kosivski, Rohatninski, Rozhnjativski en Tismenitski. Provincie Kyiv: het stadje Oboechiv en de districten Kyiv-Svjatoshinski en Barishivski. Provincie Lviv: de districten Brodivski en Radechivski. Provincie Mikolajiv: het stadje Voznesensk. Provincie Odesa: de steden Biljaivka, Izmail en Tsjornomorsk, en de districten Berezivski, Bolhradski, Ivanivski, Izmailski, Ovidiopolski, Taroetinski en Tatarboenarski. Provincie Rivne: de stadjes Doebno, Varash en Ostoh, en de districten Demidivski, Zdolboenivski, Kostopilski, Mlinivski en Rivnenski. Provincie Soemi: de stad Soemi. Provincie Ternopil: de stad Ternopil, de stadjes Kremenets en Tsjortkiv, en de districten Berezhanski, Borshtsjivski, Boechachski, Hoesjatinski, Zborivski, Kozivski, Kremenetski, Lanovetski, Monastririski, Pidvolotsjiski, Pidhajetski, Terebovljanski, Tsjortivski en Sjoemski. Provincie Charkiv: de stad Charkiv, het stadje Ljoebotin en het district Velikoboerloetski. Provincie Chmelnitski: de stad Chmelnitski, de stadjes Kamjanets-Podilski en Netishin, en de districten Krasilivski, Teofilpolski en Jarmolinetski. Provincie Tsjerkasi: het stadje Smila, en de districten Kanivski, Korsoen-Shevtsjenkivski en Smiljanski. Provincie Tsjernivtsi: de stad Tsjernivtsi, en de districten Vizhnitsja, Hliboka, Zastavna, Kitsman, Novoselitsja en Storozhinets. Provincie Tsjernihiv: de districten Boroznjanski, Koelikivski en Nizhinski.

Code oranje geldt voor de grote steden Loetsk, Zjitomir, Rivne, Tsjerkasi, Tsjernihiv, Zaporizja, Lviv en Mikolajiv. Hier is een verbod van kracht om bejaardentehuizen te bezoeken, met uitzondering van plekken waar noodopvang wordt geboden. Waar code groen geldt, blijft de verplichting om een mondkapje te dragen in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer. Bij grote evenementen moet er voor gezorgd worden dat zich op vijf vierkante meter maximaal één persoon bevindt. Bioscopen mogen maar de helft van het normale bezoekersaantal binnen laten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: