donderdag 10 september 2020

Inreisverbod buitenlanders enigszins versoepeld

Het inreisverbod voor buitenlanders vanwege het coronavirus is door het kabinet aangepast. Wie een Oekraïense echtgenoot heeft of (groot)ouder is van een minderjarig kind met de Oekraïense nationaliteit mag het land alsnog in. Buitenlanders die voor hoger onderwijs naar Oekraïne willen reizen, zijn ook weer welkom. Buitenlanders die via Oekraïne naar een ander land willen reizen worden volgens de nieuwe richtlijn van het kabinet aan de grens geweigerd. Het inreisverbod werd op vrijdag 28 augustus ingevoerd.

Afgelopen maand is het aantal besmettingen met het coronavirus in Oekraïne verdubbeld. Gisteren kwamen er opnieuw 2.582 bevestigde besmettingen bij, het totale aantal sinds half maart is nu 145.612. Er zijn inmiddels 3.023 mensen overleden, gisteren waren er 44 sterfgevallen. Het coronavirus verspreidt zich vooral in de provincies Charkiv (339 gevallen), Ternopil (251) en de hoofdstad Kyiv (298).

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat zowel de hoofdstad als zeventien provincies voorlopig niet af zijn van de beperkingen die zijn opgelegd om de verspreiding van het virus te vertragen. Het gaat om de provincies Vinnitsja, Volin, Zjitormir, Transkarpatië, Ivano-Frankvisk, Kyiv, Lviv, Mikolajiv, Odesa, Rivne, Soemi, Ternopil, Charkiv, Chmelnitski, Tsjerkasi, Tsjernivtsi en Tsjernihiv.

Het ministerie sluit bovendien niet uit dat 'code rood' voor het hele land gaat gelden als de situatie verder verslechtert. Waar 'code rood' geldt, wordt het openbaar vervoer stilgelegd en sluiten de scholen weer hun deuren.

Bronnen: Unian, 112.ua 

Geen opmerkingen: