woensdag 7 oktober 2015

Timosjenko's Moederlandpartij leidt in peiling

De Moederlandpartij van Joelia Timotsjenko gaat aan de leiding in een vandaag gepubliceerde peiling van KIIS. De partij zou 9,4 procent van de stemmen krijgen. Het betekent een comeback voor Timosjenko na de voor haar zeer teleurstellend verlopen parlementsverkiezingen van een jaar geleden.

Toen premier Arseni Jatsenjoek vlak voor die verkiezingen de Moederlandpartij verliet om met zijn Volksfront verder te gaan, haalde hij liefst 22 procent van de stemmen binnen leed de Moederlandpartij een fors verlies. Van de winst van toen is niets van over. Jatsenjoek zag dat aankomen en kondigde vroegtijdig aan dat zijn partij niet mee zou doen aan de lokale verkiezingen. Hij staat in de peiling van KIIS op 1,3 procent.

Het presidentiële Blok-Porosjenko volgt de Moederlandpartij met 8,6 procent op de voet. Zelfredzaamheid staat op 7,1 procent. Het Oppositieblok, de politieke erfgenaam van de Partij van de Regio's, haalt in de peiling 5,6 procent. De Radicale Partij van Oleh Ljasjko blijft steken op 2,2 procent en ook de ultranationalistische Rechtse Sektor kan met 2,3 procent geen vuist maken. De nationalistische partij Svoboda heeft zich met 1,6 procent ook nog niet hervonden van de grote nederlaag van een jaar geleden.

De lokale verkiezingen zijn in heel Oekraïne op zondag 25 oktober, uiteraard met uitzondering van het oorlogsgebied in het oosten. Net als voor het parlement geldt ook bij de gemeenteraadsverkiezingen een kiesdrempel van 5 procent. Uiteraard geldt dat niet voor de burgemeesters die die dag ook gekozen worden.

Bronnen: Kyiv Post, KIIS

Geen opmerkingen: