zondag 25 oktober 2015

Porosjenko: 'Verkiezingen Marioepol nog dit jaar'

President Petro Porosjenko heeft het parlement gevraagd om nog voor het einde van het jaar een nieuwe verkiezingsdatum vast te stellen voor Marioepol. ''Ik verwacht zo spoedig mogelijk antwoord, ook van de Centrale Kiescommissie'', zei de president vanmiddag tegen verslaggevers. De stembureaus bleven vanochtend dicht in de havenstad, omdat er geen stembiljetten voorhanden waren. Die lagen nog in de drukkerij, omdat gisteravond geconstateerd werd dat ze minstens twintig fouten bevatten.

In de plaats Krasnoarmisk werd geconstateerd dat van de twaalf partijen op het stembiljet maar tien fout waren vermeld. Op het allerlaatste moment besloot de kiescommissie dat er nieuwe stembiljetten moesten komen. Die werden door een plaatselijke ondernemer tegen de regels in uit de printer gehaald. De samenstelling van de kiescommissie werd in enkele dagen tijd driemaal gewijzigd. Alles bij elkaar was het voldoende om de verkiezingen in Krasnoarmisk af te blazen.

In de hoofdstad Kiev had het coördinatiecentrum voor de lokale verkiezingen om 16.00 uur vanmiddag 222 klachten ontvangen over onregelmatigheden bij de stemlokalen. Het ging volgens woordvoerder Volodimir Bondarenko van het stadsbestuur om kleinere overtredingen.
De opkomst in de provincie Charkiv was om 16.00 uur 39 procent, aldus de regionale afdeling van het Comité van Kiezers. In de stad Charkiv lag de opkomst met 36 procent iets lager.

In de westelijke provincie Lviv was om 16.00 uur sprake van een opkomst van 42 à 43 procent. De hoogste opkomst was in Peremitsjliani en Zjovkva, de laagste in de stad Lviv, in Drohobitsj en Borislav. Verwacht wordt dat de opkomst net onder de 60 procent blijft, zoals ook bij de vorige lokale verkiezingen in 2010 het geval was.

Bronnen: Interfax, Censor.net

Geen opmerkingen: