donderdag 22 oktober 2015

Leger haalt nu ook wapens weg bij Donetsk

Het Oekraïense leger heeft aangekondigd de zware wapens met een kaliber tot 100 millimeter weg te halen van de frontlijn bij de stad Donetsk. Daarbij wordt een afstand van minstens 15 kilometer aangehouden. Eergisteren werden tanks en mortieren weggehaald bij het stadje Debaltseve, gisteren bij de havenstad Marioepol.

Opnieuw wordt melding gemaakt van een rustige nacht. Het aanhoudende staakt-het-vuren maakt het volgens het leger mogelijk om herstelwerkzaamheden aan de infrastructuur mogelijk te maken. Dat betekent herstel van elektriciteitslijnen, de watervoorziening en telefoonverbindingen. In de plaats Koeratsjove kan zowel via de vaste lijn als mobiel gebeld worden. Er komen veel verzoeken binnen van burgers om landmijnen en niet ontplofte explosieven onschadelijk te maken.

Ook de pro-Russische rebellen zijn druk met het weghalen van hun zware wapens bij onder meer Horlovka. Een konvooi van tien tanks zou naar een terrein bij Chartsizk zijn gebracht, een plaats oostelijk van de stad Donetsk. Ook uit de omgeving van Debaltseve zijn wapens weggehaald, aldus het persbureau DNA van de separatisten.

Volgens de separatisten heeft het Oekraïense leger in de afgelopen twee dagen drie aanvallen met mortieren uitgevoerd op de rebellen die zich bevinden bij het Volvo Center in de wijk Koejbisjevski in Donetsk. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Bronnen: Ukrinform, Unian, Tass

Geen opmerkingen: