zaterdag 24 oktober 2015

Artsen zonder Grenzen ook uit Donetsk verbannen

Artsen zonder Grenzen (AzG) is niet meer welkom in de Volksrepubliek Donetsk. Het bewind van de rebellen in de Oost-Oekraïense regio heeft de werkvergunning van de organisatie ingetrokken, zo meldt de hulporganisatie. Een reden daarvoor is niet gegeven.

Volgens Artsen zonder Grenzen betekent dit dat de hulpverleners direct moet stoppen met de activiteiten in de regio. De organisatie levert medicijnen en medisch materieel voor behandeling van mensen met een chronische ziekte en slachtoffers van het conflict in Oost-Oekraïne.

"We zijn de enige organisatie die gevangenen met tuberculose behandelt, insuline levert voor diabetici en medicijnen geeft aan mensen met leverfalen", aldus Bart Janssen van AzG. "Die mensen zijn afhankelijk van onze hulp." Artsen zonder Grenzen is sinds mei 2014 actief in Donetsk.

Eerder werd Artsen zonder Grenzen ook al uit Loehansk verbannen, evenals negen andere Westerse hulporganisaties. Daaronder de Tsjechische organisatie People in Need. Artsen zonder Grenzen werd er door de separatisten in Loehansk van beschuldigd medicijnen voor psychische klachten te gebruiken die officieel niet zijn toegestaan in zowel Rusland als Oekraïne.

Bronnen: NOS, AFP

Geen opmerkingen: