zaterdag 24 oktober 2015

ENEMO wijst op tekortkomingen nieuwe Kieswet

Het Europese netwerk van organisaties van verkiezingswaarnemers ENEMO laat zich in een vandaag gepubliceerd tussenrapport kritisch uit over de opzet van de lokale verkiezingen van morgen in Oekraïne. De onlangs aangenomen Kieswet brengt volgens het tussenrapport belangrijke veranderingen met zich mee, waarvan onduidelijk is of die worden begrepen door zowel de kandidaten als de kiezers en of ze wel goed worden uitgevoerd door de kiescommissies, gezien de complexiteit.

ENEMO constateert dat met de nieuwe Kieswet nog altijd niet tegemoet is gekomen aan eerdere bezwaren van deze organisatie tegen de gang van zaken bij verkiezingen. Dat betreft onder meer de onduidelijkheid over de financiering van politieke partijen, het misbruiken van overheidsgeld en -bezittingen tijdens de verkiezingscampagnes, de registratie van kandidaten en het gedrag van de media in verkiezingstijd.

In de Kieswet is voor het eerst sprake van het gebruik van open kieslijsten, dat wil zeggen dat kiezers op hun favoriete kandidaat kunnen stemmen in plaats van alleen op de partij, maar in de praktijk is daar volgens ENEMO nog altijd geen sprake van. Ook is er kritiek op de samenstelling van de kiescommissies in de districten. Die commissies worden bemand door maar liefst 1.500 nieuwe leden, waarbij de Centrale Kiescommissie veel te weinig tijd heeft gehad om die allemaal een behoorlijke training te geven. Wel krijgt de Centrale Kiescommissie in het tussenrapport een pluim van ENEMO vanwege haar professionele en onpartijdige opstelling tegenover de districtscommissies.

Volgens het tussenrapport van de verkiezingswaarnemers hebben de meeste overtredingen te maken met een te vroeg begonnen campagne, zijn er stemmen gekocht, posters geplakt op plekken waar dat verboden is. Ook zijn diverse gevallen gemeld van misbruik van overheidsmiddelen. In onder meer Zaporizja, Tsjernihiv en Mikolajiv werd geweld gebruikt tegen partijactivisten. In onder meer Soemi en Charkiv werden promotiematerialen en bezittingen van kandidaten vernield.

ENEMO heeft verder kritiek op het gebrek aan transparantie in wiens handen de media zijn, aangezien zakenlieden en politici onduidelijk blijven doen over hun invloed op de inhoud van nieuwsprogramma's. Die invloed is vooral van financiële aard, aldus de waarnemersorganisatie.

Er kunnen morgen 30 miljoen Oekraïners naar de stemlokalen komen, terwijl 1,5 miljoen in eigen land verblijvende vluchtelingen uit het oorlogsgebied in het oosten zijn uitgesloten van deze verkiezingen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: