vrijdag 30 oktober 2015

Janoekovitsj' companen winnen weer terrein

Terwijl het tellen van de stemmen in een haast onwaarschijnlijk slakkentempo doorgaat, wordt vijf dagen na de lokale verkiezingen duidelijk dat regeringspartijen terrein hebben verloren, terwijl de oppositie die voorheen op de hand was van president Viktor Janoekovitsj weer terrein aan het winnen is. De nieuwe machtsverhoudingen zijn van groot belang, aangezien de regering inmiddels het proces heeft ingezet om het bestuur te decentraliseren. Dat betekent niet alleen meer verantwoordelijkheden voor het lokale bestuur, maar ook meer geld.

Intussen is ongeveer een derde van de 158.399 bestuursposten officieel vervuld en zijn 3.796 burgemeesters al definitief gekozen, terwijl er in 10.051 steden en dorpen nog altijd geen duidelijkheid is. Bovendien moet in de grote steden met meer dan 90.000 kiezers nog een tweede kiesronde op zondag 15 november worden afgewacht.

Het lijkt er op basis van de voorlopige resultaten op dat het Blok-Porosjenko een van de drie partijen is die de meeste zetels in de gemeenteraden heeft gewonnen, maar het resultaat is duidelijk minder dan bij de parlementsverkiezingen van een jaar geleden. Het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek zag de bui hangen en liet de lokale verkiezingen helemaal aan zich voorbij gaan. In de peilingen doen Jatsenjoek en zijn partij het beroerd. Het Blok-Porosjenko heeft niet van de afwezigheid van het Volksfront kunnen profiteren.

Onder Janoekovitsj had de Partij van de Regio's de absolute meerderheid in het parlement. Na de machtswisseling van februari 2014 stortte de partij volledig in. De meeste leden haakten af. Dat wil zeggen: ze stapten uit de partij, maar niet uit de politiek. Ze voegden zich bij andere partijen en richtten ook nieuwe op.

Twee van die nieuwe partijen, Vidrodzjennja (Herstel) en Nasj Kraj (Ons Land), hebben bij de lokale verkiezingen honderden zetels in gemeente- en provinciebesturen weten te veroveren. In totaal zijn 159 voormalige leden van de Partij van de Regio's terug te vinden bij beide nieuwe partijen. Daar staat echter tegenover dat het Blok-Porosjenko maar liefst 120 politici telt die eerder deel uitmaakten van de Partij van de Regio's.

Vidrodjennja is de grootste partij geworden in Charkiv, de tweede stad van Oekraïne, aldus een exit poll van het Comité van Kiezers. Nash Kraj is de tweede partij van het land geworden met inmiddels 1.153 gemeenteraadsleden. Ook het Oppositieblok, eveneens een voortzetting van de Partij van de Regio's, wist ook veel stemmen te trekken. In Dnipropetrovsk kreeg de partij ruim 30 procent van de stemmen voor de gemeenteraad. In Kirovograd kreeg het Oppositieblok 19 procent van de stemmen in het provinciebestuur, evenveel als het Blok-Porosjenko. In de stad Odessa eindigde het Oppositieblok als derde bij de gemeenteraadsverkiezing.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: