vrijdag 16 oktober 2015

CDA en D66: duidelijkheid Rutte over referendum

CDA en D66 willen dat het kabinet nog voordat het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne plaatsvindt duidelijk maakt wat het met de uitkomst van de volksraadpleging zal doen. "Als de opkomstdrempel wordt gehaald, zijn er twee uitkomsten: of Nederland is voor, of Nederland is tegen het verdrag. Het kabinet moet voor de kiezer duidelijk maken wat de scenario’s zijn voor deze twee uitkomsten", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven die samen met CDA'er Pieter Omtzigt Kamervragen stelt om opheldering te krijgen.

Nederland mag binnenkort voor het eerst naar de stembus om in een raadgevend referendum zich uit te spreken over het associatieverdrag met Oekraïne.

Sinds 1 juli van dit jaar kunnen kiesgerechtigden een aangenomen wet of verdrag dat nog niet in werking is getreden voorleggen in een raadgevend referendum. De uitkomst van de stembusgang is niet bindend, maar kan wel een sterk signaal naar het kabinet zijn om een wet of verdrag aan te passen of in te trekken.

Woensdag maakte de Kiesraad bekend dat het actiecomité Geenpeil met 427.939 geldige handtekeningen aan de vereiste heeft voldaan om het referendum te kunnen houden. Premier Mark Rutte feliciteerde de initiatiefnemers van Geenpeil, maar wilde woensdag niet vooruit lopen op de eventuele uitkomsten. Volgens Rutte is het kabinet wel verplicht om ongeacht de uitkomst van het referendum de goedkeuring van het verdrag te heroverwegen. Of het kabinet de uitslag naast zich neer zal leggen, wilde Rutte niet zeggen. "Eerst kijken wat de uitkomst is", zei Rutte woensdag.

Maar volgens CDA en D66 moet Rutte nog voor de uitkomst duidelijk maken wat het hij met de uitslag gaat doen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "Het kabinet moet nu duidelijk zijn naar de kiezer wat het met een 'nee' gaat doen, en wat het bij een 'ja' gaat doen." Hij wil weten of het kabinet een negatief advies naast zich neer zal leggen, of het verdrag niet zal ondertekenen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: