woensdag 7 oktober 2015

'Rebellen doen deels alsof met terugtrekken tanks'

De pro-Russische rebellen in Loehansk doen maar alsof ze hun materieel terugtrekken. Daarvoor waarschuwt militair expert en parlementslid Dmitro Timtsjoek. Op zijn Facebookpagina constateert hij dat de rebellen tanks in groepjes van drie tot vijf hebben weggehaald uit de omgeving van Sjastja, Stanitsja Loehanska, Vesela Hora, Slovjanoserbsk en Zjolobok.

''Tegelijkertijd blijven wel steeds tussen de tien en vijftien tanks achter. Ze zijn gecamoufleerd en bevinden zich in de bossen''', aldus Timtsjoek. De OVSE meldde maandag dat de rebellen in Loehansk in totaal dertig tanks hebben weggehaald van de frontlijn. Het gaat om de lichtere wapens met een kaliber van minder dan 100 millimeter. De zware wapens zijn eerder al weggehaald conform het Minsk-2 akkoord.

Het Oekraïense leger meldt vanochtend dat de terugtrekking van haar wapens van de frontlijn in de provincie Loehansk is voltooid. ''Later vandaag maken we bekend om hoeveel wapens het precies gaat. De OVSE kan vervolgens aan de hand van die aantallen en informatie over de fabricagenummers controles gaan uitvoeren'', aldus het leger.

De terugtrekking van de tanks begon maandag nadat daarover vorige week een akkoord was bereikt. Het proces bestaat uit twee stappen. Na 41 dagen moeten alle wapens zich op minstens vijftien kilometer van de frontlijn bevinden.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: