donderdag 8 oktober 2015

Bellingcat zegt ook namen daders MH17 te kennen

Het Britse onderzoekscollectief Bellingcat zegt te weten dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergeschoten met een raket die werd afgeschoten door een Boekinstallatie van de 53e Brigade van het Russische leger in de provincie Koersk. Zelfs de namen van vier bemanningsleden van de mobiele raketlanceerinstallatie zouden zijn achterhaald.

De Boekinstallatie zou op 17 juli vanuit Donetsk naar Snitzjne zijn gereden, waar het van de dieplader werd gehaald en op eigen kracht naar een veld ten zuiden van Snitsjne reed. Daar werd omstreeks 4.20 uur plaatselijke tijd de raket afgeschoten waarmee de Boeing 777 werd neergehaald. De volgende ochtend ging de Boekinstallatie vanuit de provincie Loehansk de Russische grens weer over.

Bellingcat baseert zich bij het onderzoek op openbaar toegankelijke bronnen, waaronder de sociale media. De Nederlandse Onderzoeksraad komt komende dinsdag met het rapport over de toedracht van het neerstorten van vlucht MH17. Bellingcat heeft haar bevinden aan de Nederlandse autoriteiten meegedeeld.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: