donderdag 3 september 2015

Stratfor: Oekraïense regering zit in een spagaat

De Oekraïense regering bevindt zich in een moeilijke positie met aan de ene kant de druk van de pro-Russische separatisten en aan de andere kant de druk van ultranationalistische bewegingen. ''Als de regering toegeeft aan de ene partij, dan is er meer oppositie van de andere partij'', aldus de Amerikaanse private inlichtingendienst Stratfor.

Begin deze week was er zowel goed als slecht nieuws. Het goede nieuws betreft de nieuwe afspraak over een staakt-het-vuren die wel lijkt te werken, het slechte nieuws betreft het geweld bij het parlementsgebouw dat aan drie soldaten het leven kostte en tientallen verwondde. De Radicale Partij stapte uit de regeringscoalitie.

''Dit alles maakt het niet alleen moeilijker om tot een oplossing te komen voor het conflict in Oost-Oekraïne, maar het tast ook de saamhorigheid in het land verder aan'', meent Stratfor. ''Sinds het begin van het conflict anderhalf jaar geleden is het steeds de vraag geweest welke positie de afgescheiden gebieden in Donetsk en Loehansk in kunnen nemen in Oekraïne. Rusland drong aan op een federale staat met in feite autonomie voor deze gebieden die zich vervolgens helemaal richten op Rusland. Een manier om Oekraïne te dwingen zich neutraal op te stellen tussen Rusland en het Westen.''

De Oekraïense regering heeft zich steeds verzet tegen zo'n uitkomst. Wel werd een decentralisatieproces in gang gezet waarbij de lokale overheid zeggenschap krijgt over het eigen budget en het onderwijs.

Richting de separatisten werd overeen gekomen dat die nog meer zeggenschap krijgen over de door hen beheerste gebieden, inclusief amnestie voor de separatisten voor zover die geen misdrijven hebben gepleegd. Voorwaarde is wel dat dan eerst de vijandelijkheden gestaakt worden en er lokale verkiezingen plaats kunnen hebben volgens de Oekraïense wetgeving.

Tot begin deze week namen de vijandelijkheden echter alleen maar toe, terwijl de separatisten van zins zijn om hun eigen lokale verkiezingen te houden. Terwijl in Kiev een belangrijke stap richting de bestuursdecentralisatie werd gezet, kwam het tot een protest buiten het parlement dat volledig uit de hand liep toen iemand een granaat naar de Nationale Garde wierp.

''Rusland en de separatisten vinden het niet ver genoeg gaan, maar bepaalde radicaal-rechtse groeperingen in Oekraïne menen juist dat dit te ver gaat. Ook al is uiterst rechts politiek gezien marginaal, met slechts 5 tot 10 procent van de stemmen bij nationale verkiezingen, toch kunnen ze het de regering behoorlijk moeilijk maken, zoals afgelopen maandag bleek'', aldus het rapport van Stratfor.

Het vertrek van de Radicale Partij uit de regeringscoalitie - de partij beschuldigt de regering er van dat die 'patriottische politieke groeperingen' in diskrediet brengt - is volgens Stratfor geen bedreiging voor het functioneren van de regering.

''Maar het laat wel een grote verdeeldheid zien, zowel binnen de regering als in het land. En terwijl een dag zonder oorlogsgeweld in het oosten een feestdag voor het land zou moeten zijn, was het een waarschuwing dat de regering wel eens net zoveel moeite zal moeten doen om eenheid onder de eigen bevolking te krijgen als om tot een vreedzame oplossing met Rusland en de separatisten te komen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: