maandag 4 mei 2015

'Beschieten Donetsk dient geen Oekraïens belang'

Er is sprake van een 'explosie' van meldingen dat het Oekraïense leger zich niets aantrekt van de in Minsk gemaakte afspraken, omdat het aanvallen met zware wapens uitvoert op de stad Donetsk. Het kan een rechtvaardiging zijn voor een offensief van de pro-Russische rebellen.

Premier Oleksandr Zachartsjenko kondigde afgelopen vrijdag in een toespraak op de Dag van de Arbeid al aan dat de rebellen meer gebied rond Donetsk willen veroveren ''om ons land te beschermen'' tegen aanvallen van het Oekraïense leger.

De volgende dag werd de stad bestookt met raketten. Op de sociale media verschenen vervolgens tal van video's van inwoners, soms met toelichting in het Engels, van de aanvallen. De Russische nieuwssite Vesti.ru meldde zaterdagavond dat de separatisten hadden geconstateerd dat ze waren bestookt met 155 millimeter artilleriegranaten, ''een kaliber dat alleen de NAVO gebruikt''.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende de beschuldigingen van zowel de separatisten als van de Russische minister Sergei Lavrov. ''We hebben de stad niet aangevallen'', luidde de verklaring die verder de reactie van Lavrov scherp veroordeelde. ''Onbevestigde berichten horen niet de grondslag te zijn voor een officiële verklaring van een buitenlandse minister.''

Olexander Stsjerba, de Oekraïense ambassadeur in Oostenrijk, wist het op Twitter ook krachtig te verwoorden: 'Wie ook verantwoordelijk is voor het beschieten van Donetsk, het is niet in het belang van Oekraïne of van de Oekraïense leger geweest.''

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: