vrijdag 29 mei 2015

'Saakashvili mogelijk gouverneur van Odessa'

De kans is groot dat de Georgische oud-president Mikheil Saakashvili gouverneur van de Oekraïense provincie Odessa wordt. Milieuminister Ihor Sjevtsjenko onthulde vandaag op zijn Facebookpagina dat het kabinet Saakashvili heeft voorgedragen voor deze functie bij president Petro Porosjenko.

''De president heeft het laatste woord, zoals vastgelegd in de grondwet'', aldus Sjevtsjenko. Neemt Porosjenko de voordracht over, dan gaat Saakashvili de huidige gouverneur Ihor Palitsja vervangen. Palitsja bekleedt de functie sinds een jaar. Daarvoor werkte hij voor bedrijven van Ihor Kolomojski, een oligarch die eerder dit jaar werd ontslagen als gouverneur van Dnipropetrovsk na een conflict over de zeggenschap van het publiek-privaat bedrijf Naftogaz.

Saakashvili heeft nu nog de leiding over de Oekraïense adviesraad voor hervormingen. Hij voerde als president van Georgië drastische hervormingen tussen 2004 3en 2013, waardoor een einde aan de corruptie in het land werd gemaakt. Meerdere leden van het team rond Saakashvili uit die periode zijn nu terug te vinden op belangrijke regeringsposten in Oekraïne.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: