woensdag 20 mei 2015

Lavrov: Donetsk en Loehansk horen bij Oekraïne

De door de pro-Russische separatisten bezette gebieden in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk moeten deel blijven uitmaken van Oekraïne. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in een interview met de krant Rossiskaja Gazeta. ''We hebben dat op alle manieren al duidelijk proberen te maken, ook onze president heeft dat gedaan.''

In het Minsk-2 akkoord is dat volgens Lavrov ook vastgelegd en zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Francois Hollande hebben er hun handtekening onder gezet. Voorwaarde is wel dat de grondwet wordt herzien en de nu door de separatisten bezette gebieden zelfbestuur krijgen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft naderhand verklaard dat ook hij wil dat Oekraïne niet wordt opgedeeld, met de toevoeging dat het Oekraïens de officiële taal is én blijft. Lavrov houdt er andere opvattingen op na. ''In het Minsk-2 akkoord wordt niet gerept over een ongedeelde staat, en ook niet over alleen het Oekraïens als officiële taal. Dat zijn onderwerpen waarover nog met de leiders van de volksrepublieken in Donetsk en Loehansk onderhandeld moet worden'', zegt Lavrov in het interview.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: