dinsdag 19 mei 2015

'Schuldeisers Oekraïne gedragen zich egoïstisch'

De buitenlandse schuldeisers moeten Oekraïne tegemoet komen en een betalingsregeling treffen. Zo niet, dan is de kans groot dat het land bankroet gaat en dan kunnen ze definitief naar hun centen fluiten. Dat schrijft de Amerikaanse minister Lawrence Summers van Financiën in zijn column in de Financial Times. Hij vindt het dan wel noodzakelijk dat de internationale gemeenschap Oekraïne blijft steunen en dat ook duidelijk maakt aan de schuldeisers.

''Ze moeten de economische realiteit accepteren'', aldus Summers aan het adres van de schuldeisers waaronder investeringsmaatschappij Franklin Templeton en een aantal grote Amerikaanse investeringsfondsen die hij egoïstisch gedrag verwijt.

Het parlement heeft vanmiddag een wetsvoorstel aangenomen waarmee het kabinet het recht krijgt om zichzelf voor onbepaalde uitstel van betaling te verlenen voor buitenlandse schulden. Het wetsvoorstel is volgens het kabinet vooral bedoeld om schuldeisers er van te overtuigen dat ze mee moeten werken aan een betalingsregeling. 
Er moet dit jaar 12 miljard dollar aan buitenlandse leningen worden terugbetaald en 4 miljard aan binnenlandse. Het kabinet wil 8 miljard dollar afschrijven op de buitenlandse leningen.

Bronnen: Kiev Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: