woensdag 20 mei 2015

Polen morrelt aan wet die OUN en UPA erkent

Hoewel hij afgelopen weekeinde zijn handtekening al onder de nieuwe wet zette, toch heeft president Petro Porosjenko zijn Poolse ambtgenoot Bronislaw Komorowski beloofd dat hij gaat aandringen op wijziging van de wet die de strijders van de omstreden nationalistische beweging OUN en het verzetsleger UPA erkent als strijders voor de Oekraïense onafhankelijkheid.

Die mededeling komt niet van Porosjenko, maar van de persafdeling van de Poolse president. Porosjenko zou zijn toezegging hebben gedaan in een telefoongesprek met Komorowski. Op Porosjenko's officiële website staat slechts te lezen dat beiden ''hun visies op de komende EU-conferentie in Riga hebben gedeeld''.

Polen is not amused door de nieuwe wet. De nationalistische beweging OUN en de militaire tak UPA zijn verantwoordelijk voor de moord op tienduizenden Polen in het westelijke deel van Oekraïne dat tot aan de Duitse inval deel uitmaakte van Polen. Van Poolse zijde was de wraak overigens ook niet mals, want ook vele duizenden Oekraïners werden vervolgens vermoord.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Gregorz Schetina heeft in een radio-interview gezegd dat hij met de Oekraïense parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman heeft gesproken over de noodzaak om de inmiddels van kracht geworden wet aan te passen.

President Komorowski heeft bij herhaling laten weten dat de wet schadelijk is voor de Pools-Oekraïense betrekkingen, al vindt hij wel dat er in zijn land ook begrip moet zijn voor de Oekraïense sentimenten waar het de onafhankelijkheidsstrijd van OUN en UPA betreft.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: