donderdag 14 mei 2015

Porosjenko: 11.000 Russen helpen de rebellen

Er vechten zo'n 11.000 Russische soldaten mee aan de kant van de rebellen in de Donbas. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd in een interview dat vandaag door de Duitse tv-zender ZDF is uitgezonden. Hij voegde er aan toe dat er alleen een politieke oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne mogelijk is, maar dat daarvoor eerst de nu bezette gebieden weer onder Oekraïens gezag moeten komen.

Porosjenko zei ook dat sinds het ingaan van het staakt-het-vuren op 15 februari toch 83 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld en meer dan 400 gewond zijn geraakt.

Vanuit Moskou werd meteen gereageerd op Porosjenko's bewering dat er 11.000 Russische soldaten meevechten. Woordvoerder Dmitri Peskov van de Russische president Vladimir Poetin wees de beschuldiging volgens het persbureau RIA Novosti volstrekt van de hand. ''Zo'n beschuldiging zonder enige onderbouwing leidt tot niets.''

Rusland heeft altijd ontkend dat er militairen meevechten. Als er al Russische soldaten in de Donbas zijn, dan zijn dat vrijwilligers. Eenmaal werd als verklaring gegeven dat er soldaten ''verdwaald'' waren.

Dinsdag maakten vrienden van de eind februari in Moskou vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov diens bevindingen openbaar over de deelname van Russische soldaten aan de gevechten in Oekraïne. Er zouden zeker 220 Russen zijn gesneuveld bij twee grote gevechtsacties, in augustus bij Ilovajsk en in februari de slag om Debaltseve.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: